Рекордно малък брой варненци отиват до урните

Мисия Варна

30-06-2013, 11:24

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

2,58 % бе избирателната активност в морската столица до 10:30 часа

Рекордно ниска избирателна активност бе регистрирана във Варна до 10:30 часа, съобщи говорителят на Общинската избирателна комисия(ОИК), Кристиян Богоев. По думите му, до момента до урните са отишли едва 2,58 % от имащите право на вот или 7496 избиратели. Най-висока е активността в район "Приморски" и в село Звездица, но като цяло процентите отново са ниски. 

Сравнително спокойно протича изборният ден край морето, добави Богоев. По думите му, в ОИК постъпват по-скоро сигнали, отколкото жалби. В един от случаите наблюдател в секционна комисия в училище "Елин Пелин" е съобщил за лице, което активно контактува с лица от ромски произход. Има ли нещо нередно в това, Общинската избирателна комисия тепърва ще изяснява. От началото на изборния ден е постъпил и един сигнал за разпластяване на бюлетините в някои от секциите, което според Богоев членовете правели по навик. 

Друг сигнал е свързан с броя на бюлетините. От наблюдаваща организация е съобщено, че в 243-та секция има 355 бюлетини. При проверката обаче е установено, че информацията не отговаря на истината. В секцията са регистрирани 535 избиратели, а са доставени 555 бюлетини. 

Кристиян Богоев обясни още, че от някои партии са подали сигнали, че на места на печатите има номера, които обаче не отговарят на номерата на секциите. Това, според говорителя на ОИК, не е нарушение, тъй като за всички избори печатът е уникален.