Клатят урните, за да запазят тайната на вота

Мисия Варна

30-06-2013, 14:28

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-ниска избирателна активност до 13:30 часа е регистрирана в Каменар

Има указания в секциите за гласуване урните да се разклащат, когато пуснатите в тях бюлетини са разтворени и става виден вотът на гласувалите. Това заяви говорителят на Общинската избирателна комисия, Кристиян Богоев преди минути. По думите му, избирателната активност остава ниска. До 13:30 часа своя вот са дали 25 023 от имащите право да гласуват варненци или 8,59 %. Най-активни в изборния ден са жителите на Звездица. Там са гласували 15,35 % от имащите право на глас. Най-малко са отишли до урните в Каменар - 4,2 % от хората. В районите във Варна, най-голямо раздвижване е отчетено в "Приморски". Там за кмет са гласували 9,58 % от жителите. По-ниска е активността във "Владиславово" - 7,26 %. 

До момента няма сериозни жалби и сигнали, които да са попречили на нормалното протичане на изборния процес, добави още Кристиян Богоев. Той отново припомни, че не е нарушение печатът да не е с номера на секцията. В една от секциите е установено, че председател на комисия съобщава на глас единни граждански номера на гласоподаватели. На едно място е установено предварително разпластяване на бюлетини, което не е редно. 

Що се отнася до твърденията от сутринта, че в училище "Елин Пелин" има струпване на хора, на едно място се е установило, че по-голямо раздвижване е имало единствено около автомобила на телевизионен екип.