Снимат филм за средновековните ни пристанища

Варна Лайф

02-07-2013, 11:32

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Инициативата се осъществява в рамките на международния проект „ОЛКАС” – от Егейско към Черно море

Документален филм за средновековните пристанища по българското Черноморие ще бъде създаден от група от видни гръцки археолози от „Европейския център за византийско и пост-византийско културно наследство в Солун”, съобщиха от Регионалния исторически музей във Варна. Водени от д-р Флора Караяни, археолозите ще посетят Варна от 6 юли до 11 юли 2013 г.

Инициативата се осъществява в рамките на международния проект „ОЛКАС” – от Егейско към Черно море: Средновековните пристанища по морските пътища на Изтока”. Той се осъществява съвместно от 8 страни от Черно, Егейско и Каспийско море: Гърция, България, Румъния, Украйна, Грузия, Турция, Русия, Азербайджан. Проектът се финансира от Съвместна оперативна програма на ЕС "Черноморски басейн 2007-2013".

В рамките на шест дни, гръцките археолози, водени от техни колеги от Регионалния исторически музей - Варна ще посетят и заснемат кадри от дванадесет археологически обекта по българското Черноморие. Подбрани са места, където има повече или по-малко запазени и добре проучени следи от късноантични и средновековни селища и пристанища от ІV-ХVІІІ в. Десетте обекта, където са били разположени важни пристанища в Средновековието и ще се заснимат са: Калиакра, Каварна, Балчик, Кастрици, Варна, Бяла, Обзор, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол и Ахтопол.

Филмът ще разкаже за тяхното интересно историческо минало и ще допринесе за разкриването на богатото културно наследство по българското Чуерномориеа. Той ще бъде илюстриран също с разнообразни архитектурни паметници и многобройните предмети на бита, изработени от местното население, или внесени през този период от различни пристанища по Черно и Егейско море.

Освен българските обекти (които са най-много на брой в проекта), продукцията ще включва, разбира се, и кадри от определени пристанища по Егейско и Черно море в Гърция, Турция, Румъния, Украйна, Русия, Грузия, и Азербайджан