IT спецове обсъждат сигурността на криптирането

Новините

02-07-2013, 15:26

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Лекции изнасят най-бележитите в света изследователи на тази древна наука – криптографията

Лятно училище за дизайн и сигурност на криптографията се провежда за втора година до 5 юли в курорта "Албена". Участниците са общо 95 докторанти, изследователи и заинтересовани експерти от компютърната индустрия от всички страни членки на Европейския съюз, Израел, Индонезия, Южна Африка и САЩ.

Организатори са Католическият университет в Льовен /Белгия/, Incidence Geometry Group, UGent, ETRO, VUB и Институтът по математика и информатика към БАН. Лекции изнасят най-бележитите в света изследователи на тази древна наука – криптографията, позната още от Гай Юлий Цезар, който разменял криптографски съобщения с генералите си, за да гарантира секретност на дипломацията и военното дело.

В началото са използвани основно методи на замяна и размяна на букви. С развитието на науката  и на техниката, в криптографията освен лингвистична навлиза и математическа методология, статистика, теория на числата, комбинаторика. В "Албена" с интерес очакват да разберат какви са най-модерните тенденции в методите на криптиране и от най-запалените студенти в областта.