Габонска змия плъзна в Морската градина

Животът

03-07-2013, 06:44

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Отровницата е част от пътуващия терариум на д-р Георги Еленски от Хасково.

Близо 2-метрова змия дефилира като на конкурс за красавици в Морската градина, пише в. "Стандарт". Габонската отровница е една от обитателките на пътуващия терариум на д-р Георги Еленски от Хасково. Тя е с една от най-бързите захапки в света, силно отровна, но не е агресивна. Затова нейният стопанин реши да я разходи из парка. Габонската змия напада, само когато животът й е застрашен или трябва да се храни.

Тя държи приза за най-дълги отровни зъби, които стигат до 5,2 см. Захапят ли особено кръвоносна вена, предизвикват бърза смърт. Дори и потърпевшият да оцелее, остава инвалид, защото се налага ампутация на крака или ръката. Но има лечение с около 50 дози серум. Известният телевизионен водещ, австралиецът Стив Ъруин, който през 2006 г. загина по време на снимки на Големия бариерен риф, е един от малцината оцелели след ухапване от такава змия.

Да отглеждаш отровни влечуги е все едно да работиш като сапьор. Така херпетолозите, хората, които се занимават с това опасно занимание, определят своето хоби. Змиите са опасни, студени и люспести, не прощават на никого и не се привързват или опитомяват. Д-р Георги Еленски е известен с колекцията си от силно отровни животинки, събирани от целия свят. Преди 15 години у нас е имало седем подобни колекции, а сега тя е само една - в Хасково. В нея е най-отровната змия на планетата - големият крайбрежен тайпан, който може да се види само в три колекции в Европа - в Лондон, в Москва и в българската сбирка.