Апелативният съд рестартира камчийското дело за двойно убийство

Крими

04-07-2013, 11:46

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Днес втората съдебна инстанция отказа да измени в по-леки мерките за неотклонение на Николай Николов и на Ганислав Начев

Точно година след като Варненският апелативен съд потвърди доживотните присъди на четиримата подсъдими по делото за  двойното убийство край р. Камчия, извършено през април 2007 година, днес втората съдебна инстанция отново даде ход на същото дело.
Пресслужбата на съда припомня, че управителят на "Трансинс рециклираща компания" Николай Николов, административният директор на компанията Ганислав Начев, охранителят Мартин Стоименов и неговият приятел Илчо Адамов получиха  доживотни присъди при първоначален специален режим. В края на октомври 2011 година Варненският окръжен съд призна вината им затова, че на 16 април 2007 година Ганислав, Илчо и Мартин в съучастие като съизвършители и с Николай Николов като подбудител и помагач, в района на с.Круша  умъртвили Димитринка Пекова и Венцислав Евтимов по особено мъчителен за жертвите начин и с особена жестокост.

 

ВОС оправда всеки един от подсъдимите в това убийството да е станало умишлено. Николов, Начев, Стоименов и Адамов са осъдени за заплатят солидарно на 5-та наследници на Пекова и Евтимов по 150 000 лева - обещетение за причинените неимуществени вреди, както и направените разходи за адвокати по наказателното дело. Близо 40 000 лева са общо държавните такси и разноските по делото, които осъдените дължат на държавата. На 4 юли миналата година Варненският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първата съдебна инстанция, но през май тази година ВКС върна казуса на Апелативния съд с указания да се проверят щателно обясненията на подсъдимите по обвинението за убийството. Припомняме, че пред втората съдебна инстанция Начев, Адамов и Стоименов дадоха обяснения, свързани с личното им  участие в отвличането и убийството на Евтимов и Пекова, и отрекоха участието на Николов като подбудител и помагач на престъпленията.

 

Днес Варненският апелативен съд допусна поискана от защитата на Николов и другите подсъдими допълнителна съдебно-медицинска експертиза. Според адвокатите новата експертна оценка трябва да изчисти противоречията, които съществуват между фактическата обстановка, свързана с настъпилата смърт на пострадалите и обясненията на подсъдимите пред въззивния съд. Досегашната оценка не давала категоричен извод как механичната асфикция, установена по телата на Евтимов и Пекова е повлияла за фаталния изход. Адвокатите настояват новата експертиза да установи по категоричен начин разликата между „безпомощно” и „безсъзнателно” състояние.

 

Съдът допусна и поисканата от адвокат Ина Лулчева нова Техническа експертиза, която да определи по несъмнен начин клетките на  мобилния телефон на Николов във времето на извършване на престъплението. Целта на новата експертна оценка е да установи дали подсъдимите са били заедно. Варненският апелативен съд определи 7-мо дневен срок на страните, за да поставят въпроси към допуснатите нови две допълнителни експертизи. Днес втората съдебна инстанция отказа да измени в по-леки мерките за неотклонение на Николай Николов и на Ганислав Начев.  Според Варненския апелативен съд няма нови факти или обстоятелства, които да го мотивират да освободи от ареста Николов и Начев. Те ще останат там до следващото съдебно заседание пред Апелативен съд Варна през есента на тази година