Пристигнаха бюлетините за балотажа

Мисия Варна

04-07-2013, 14:05

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

До 16 часа в съботния ден изборните книжа ще бъдат разпределени между секционните комисии

Точно в 13:00 часа днес камион с 320 000 бюлетини и протоколите за предстоящите в неделя частични местни избори за кмет бяха транспортирани до Варна. "От сега призоваваме хората да отидат да гласуват", коментира след пристигането на документите, зам.-председателят на Общинската избирателна комисия, Кристиян Богоев. По думите му, бюлетините са отпечатани по същата технология като тези от предния тур, по образец и по изискванията на Централната избирателна комисия.

Изборните книжа са били издадени тази сутрин от печатницата на БНБ в столицата. В общата им бройка отново са включени 10 % бюлетини над броя на имащите право на вот в морската столица.

Бюлетините се охраняват от полицията, предстои да бъдат разпределени между районните администрации за окомплектоване и до 16 часа в събота да се предадат на секционните комисии. Всички кметства разполагат с оборудвани помещения по Закона за класифицираната информация. Оборудвани са със СОТ и имат решетки.

По думите на шефа на Охранителна полиция, комисар Алекси Христов, Областната дирекция на МВР не разполага с достатъчно конвойни наряди, за да извозва в изборния ден председателите на 385-те СИК в града до Спортна зала, където ще се предават протоколите и бюлетините след вота. Практиката била, шефовете на комисии да се групират, за да бъдат ескортирани от органите на реда. Според комисар Христов обаче, те били доста недисциплинирани и масово се отказвали от охрана, за да могат по-рано да отчетат бюлетините и протоколите.