Шести ден на фестивала Funsity

Варна Лайф

06-07-2013, 15:32

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Звездата на вечерта е Миленита

Множество привлекателни творчески прояви и смели спортни демонстрации съпътстваха варненския младежки фестивал FUNCITY и през петия му ден вчера. Между дърветата в близост до сцена Раковина бяха опънати простори, на които с щипки бяха закачени авторските текстилни чанти на Мария, Симона и Мартина. Трите грации са завършили илюстрация в Националната художествена академия и се занимават с изкуство под всякакви форми: графика, дизайн, калиграфия, стрийтарт, гравюри и видео, вдъхновени от алтернативната среда, в която често попадат и от всичко, което се случва напоследък – шумен свят, изпълнен с музика, телевизия, ”евтино” изкуство, пътувания, краткотрайни запознанства. Обичат провокацията, а в рисунките им има и хаос, и живот. Самобитната им изложба Features: Trois Graces ще краси Морската градина и през почивните дни, след което ще може да бъде видяна в арт пространството на Арт На Тъмно Зона.

 

Тандемът The Kid и Astor победи безапелационно в брейк състезанието Обединението прави силата, което се проведе снощи на входа на Морската градина. Няколко часа по-късно, в клуб La Playa танцовото състезание по двойки със случаен партньор Udance излъчи и други двама победители – Стефан Георгиев-Шифура и Тукси Мехмедова. Забележителното в съревнованието беше, че оценяването му изцяло бе възложено на публиката.
Отново танцово състезание, но на принципа „един срещу един” с директни елиминации ще се проведе днес на входа на Морската градина. Наградата на Брейк афери е пропуск за най-големия брейк фест на Европа – The Notorious IBE 2013, който ще се проведе през август в Холандия.

 

Третото издание на Balcans Graffiti Jam 2013 също ще се случи в съботния ден и ще предизвика най-добрите сред младите райтъри на възраст от 10 до 20 години. Всеки един от тях предварително трябваше да изпрати снимка на най-добрата си работа на стена, рисувана през последната една година, за да може да бъде включен в надпреварата и да рисува по време на младежкия фестивал. Финалната селекция определи днес това да са: Zon, Zefo, Rock, Slone, Koin, Senor, SeeOne, Foce Ons и Bilko, като всеки от тях ще разполага с 8 флакона. Стремителното графити приключение, подкрепено от хип-хоп сетовете на диджей Fengi ще се случва до Обсерваторията. Събитието, организирано от Младежка група Аморфа и списание Balcans, в сътрудничество с магазини „На Tъмно“ и световно признатата марка флакони Montana-Испания, има за цел да подкрепи развитието на графити сцената, да утвърди оригиналния стил на младите райтъри и зачитането на ценните пространства в града.

Довечера на входа на Морската градина в 20:00 ч. ще бъде представен театралният пърформънс Блажно наддумване по текстове от "Фолклорен еротикон". Провокирани от въображението, с което народът обяснява произхода на интимността между мъжа и жената, създателите на пърформанса ще разкажат истории за постоянните грешки на Господ в опитите му да направи мъжкото пригодно за женското и обратно, както и трудностите на Адам и Ева по пътя, който ги води към еротиката. Режисьор на Блажно наддумване е Александър Събев, участват артистите Николай Кенаров и Илия Атанасов.

 

С интерес се очаква фотографската изложба„#occupation“ („#окупиране“), пресъздаваща масовите протести в южната ни съседка в края на май, когато стотици хиляди окупираха парк Гези, обединени от каузата да опазят последното си зелено пространство в центъра на Истанбул. Откриването на изложбата на Шафак Велиоглу от Турция и Симон Бекер от Германия е довечера, на алеята до Обсерваторията.

 

По същото време на музикалната сцена за първи път пред публика концерт ще изнесат момчетата от High Five. Стилът на новата група улавя интелектуалното от джаза, позитивното от фънка, спонтанното от хип-хопа, експлозивното от рока и любовта от блуса. Едно съвсем достойно подгряване за звездата на вечерта – Миленита.