Гимназисти стажуват в IT фирми

Мисия Варна

09-07-2013, 11:48

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сближават бизнеса и професионалните гимназии със закон

Най-добрите ще получат стипендии и сертификати за завършено обучение

За да могат да приложат наученото на практика пилотна група от 34 ученици от Професионалната гимназия по електротехника имаха възможност да стажуват в IT фирми от Варна. Стажантската програма "Ученически практики" стартира в началото на март, а в нея се включиха общо 4 фирми от морската столица.

В рамките на 240 часа гимназистите усвояват практически знания и умения като програмисти, техници на компютърни системи  и илектротехници. Стажантската практика за първата група   ученици е към своя край, а за успешно завършилите има стипендии в размер на 300 лв. и сертификати за завършено практическо обучение по проекта.

По думите на директора на гимназията, Живка Москова, целта на стажантската програма е да се подобри качеството на професионалното обучение чрез повече и по-добри възможности за практика в реална работна среда, както и да се улесни преходът от училището към пазара на труда или висшето образование. Друг очакван положителен ефект от програмата е да се улесни комуникацията между работодатели и кандидати за работа и обучаващи институции.
Проектът ще се изпълнява и през следващите две години, а финансирането е в рамките на ОП "Развитие на човешките ресурси".

Преди ден, министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, сред среща с директорите на професионални гимназии,заяви, че трябва да се направи реформа в сектора и чрез законодателни промени, бизнесът и образованието ни да си сътрудничат. Идеята е образователните институции да подготвят кадри, които отговарят на търсенето на пазара на труда.