Светият синод решава утре за погребението на митрополит Кирил

Събранието е насрочено за 10 часа

"Скръбна вест, загубихме Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. От Варненска и Великопреславска митрополия съобщиха, че днес сутринта тялото на високопреосвещения митрополит Кирил е намерено край морето в местността "Траката". Това съобщение бе публикувано на официалната интернет страница на Българската патриаршия.

Малко по-късно бе публикувано и траурно известие на сайта на Патриаршията, което гласи: "С тежка скръб Канцеларията на Св. Синод известява, че днес – 09 юли 2013 г., се е преставил в Господа Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Съобщаваме, че съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод ще се събере своевременно – утре – 10 юни, от 10 ч. - на свое заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението от овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Кирил.

Отново сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Варненска и Великопреславска епархия и подновяваме призива си за пристойно отношение и сърдечна молитва за прескъпия ни и непрежалим достоен архиерей – член на Св. Синод. Вечна, блажена и светла да бъде паметта на упокоилия се в Христа Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Бог да прости!".

За 16:30 е насрочена заупокойна молитва в Катедралния храм във Варна. По-късно се очаква и изявление от Варненската и Великопреславска митрополия. Службата ще бъде водена от Главиницкия епископ Йоан, помощник на покойния митрополит.

Във варненската епархия е обявен траур, а на всеки час кампаните на Катедралния храм ще бият с траурен звън.