Погребват Варненския митрополит в четвъртък

На светата литургия се очаква да присъстват негово светейшество българският патриарх Неофит и архиереите от Светия синод

В четвъртък ще бъде погребението на загиналия внезапно Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, съобщи говорителят на Варненската епархия, отец Дончо.

Тялото на владиката ще бъде положено за поклонение в  Катедралния храм "Свето Успение Богородично" в 8 часа в четвъртък. На светата литургия се очаква да присъстват Негово светейшество българският патриарх Неофит и архиереите от Светия синод. Три часа по-късно ще бъде отслужено опело.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ще бъде погребан на митрополитската алея в старите гробища.

Утре се очаква Светият синод да се събере на заседание, на което да бъде избран временно управляващ варненската епархия.

Министър-председателят Пламен Орешарски изпрати съболезнователно писмо до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод преждевременната кончина на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Премиерът изтъква, че митрополит Кирил близо 25 години е бил предстоятел на Варненска и Великопреславска епархия и с вещина е водил епархийските дела като е полагал усилия за благоустройството на епархията. "Приемете моите и на българското правителство дълбоки съболезнования. Поклон пред светлата му памет", пише министър-председателят в писмото си до Негово Светейшество.