Смъртта на владиката остави Варна без валия

Мисия Варна

10-07-2013, 14:45

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Мерткан Ибрямов е новият заместник на областния управител

Варна се размина с областен управител от ДПС. Засега. Това научи varna.utre.bg след днешното заседание на Министерски съвет, на което трябваше да стане ясно името на новия губернатор. Министрите трябваше да приемат молбата за напускане на Коста Базитов, който реши да се оттегли по лични прични. За поста му в последните седмици се спрягаха 10-ина имена, сред които бившите заместници на Кирил Йорданов арх. Вили Жечев и доцент Христо Бозов, който в неделя загуби надпреварата за кмет на Варна.

Напускането на Базитов щеше да остави Варна без управник - новият кмет Иван Портних още не се е заклел, а областният управител от месеци няма заместници след като Пламен Манушев стана депутат, а Славчо Славов и Николай Няголов си тръгнаха веднага след отстраняването на предшественика му Данчо Симеонов през октомври миналата година.

Още вчера в областна управа пристигнало писмо, с което за зам.-областен се назначава Мерткан Ибрямов. 32-годишният юрист е лидер на младежкото ДПС във Варненска област и от 9 години е зам.-кмет на Вълчи дол. Именно Ибрямов е трябвало да бъде определен за временно изпълняващ длъжността областен управител на днешното заседание на Министерски съвет. Министрите обаче решили, че моментът не е подходящ за това и с решението си биха предизвикали ескалация на напрежението във Варна. Като доводи били изтъкнати смъртта на митрополит Кирил и предстоящото посещение на президента Росен Плевналиев във Варна, насрочено за петък. Така Базитов бил помолен да остане на поста си до избирането на нов областен управител.