Плувци мериха сили в маратон "Археология"

Животът

14-07-2013, 10:15

Снимка:

Първи плувен маратон Археология

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Изненадата на състезанието бе единадесетгодишният Красимир Георгиев от Варна, преплувал разстоянието за около 30 минути

Първият плувен маратон "Археология", организиран от Общинския съвет Културния институт се състоя в Бяла в събота. 

Идеята на организаторите бе да се преплува разстоянието между два археологически обекта, които са проучвани в последните няколко години – "Късноантичната крепост на нос св. Атанас" и "Късноантичната пещ за строителна керамика на нос св. Йоан".

Стартът бе даден от пристана на Бяла, който е в подножието на крепостта. Там е имало пристанище в древността. Крайната точка бе до вече действащия малък музей, който покрива късноантичната пещ. Разстоянието по вода между двата обекта е около 1,5 км.

Участниците ‒ 13 души бяха на възраст от 11 до 62 години, сред които и гости от Украйна и от Холандия. Изненадата на състезанието бе единадесетгодишният Красимир Георгиев от Варна, който преплува разстоянието за около 30 минути. Занимаващият се със спортен многобой, освен наградата за първото място, спечели и като най-млад участник. Втори финишира 31-годишният Румен Суков от Бяла. Третото място завоюва 45-годишният Веселин Данев, който е и съорганизатор на маратона. Четвъртото място зае пък беленчанинът Димитър Димитров.

Наградите в маратона бяха връчени от председателя на Общинския съвет д-р София Кирова.