Чака ни бум на летните вируси

Животът

14-07-2013, 11:53

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Грипът протича с висока температура, може да доведе до менингити и енцефалити

Плавно увеличение на чревните инфекции отчитат от Регионалната здравна инспекция във Варна за изминалата седмица. На фона на очакваното в национален мащаб настъпление на летния грип и различните вируси, характерни за това време от годината, лекарите край морето регистрираха 21 засегнати от чревни инфекциозни заболявания повече в сравнение с по-предното 88 случая на заболели от чревни инфекции спрямо 67 от предходната седмица. Най-много са засегнатите от ентероколити - 77 души, двама са пострадали от ротавирусен ентерит, един пациент е лекуван от дизентерия, трима - от салмонелоза и петима от вирусен хепатит.

Летните вируси ни нападат до дни. Все още ситуацията е спокойна, но очакваме скоро да се повиши заболеваемостта, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от "Стандарт". Лятото е сезонът на стомашно-чревните инфекции. Те се причиняват от групата на ентеровирусите, обясни д-р Кунчев. Обикновено хората имат температура, диария, гадене. В повечето случаи болестта минава за часове или до два-три дни. В някои случаи обаче, обикновено при малките деца до една година, може да се стигне до дехидратация, предупреди д-р Кунчев. 

През август ни чака и летен грип. Той се причинява от коксаки вируси. Летният грип протича с висока температура, може да доведе до менингити и енцефалити. Случаите на усложнения обаче са редки, успокои д-р Кунчев. За да се предпазим от вирусите, трябва да си мием добре ръцете, както и храната, която ядем. Причината е, че тези вируси не се предават по въздуха, а по фекално-орален път или чрез мръсните ръце.

През изминалата седмица във Варна незначително е променен броят на болните от въздушно-капкови инфекции, сочи още справката на РЗИ. Регистрирани са 31 случая на въздушно-капкови инфекции, от които трима заболели от скарлатина и 28 от варицела. Регистиран е 1 болен от грип и 120 – от остри респираторни заболявания срещу 93 болни за предходната седмица.

19 варненци и жители на областта са регистрирани в РЗИ като ухапани от кърлеж. Има и трима заболели от кърлежопреносими болести – Лаймска борелиоза и Марсилска треска. В биологичната лаборатория на РЗИ Варна са постъпили шест проби за изследване за кърлеж.

В имунизационния кабинет са преминали общо 50 лица. Проведени са 54 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 26 лица. В консултативния кабинет по СПИН през отчетния период безплатно са консултирани и изследвани 24 лица. 

Извършени са 72 епидемиологични проучвания на болни с остри заразни заболявания, хоспитализирани в ИК на МБАЛ "Св. Марина".