73-ият плувен маратон Галата – Варна ще се проведе на 4 август

Спорт

23-07-2013, 11:39

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Финалът на плувния маратон Галата-Варна

4 август, 10:00 ч »
Състезанието ще премине под патронажа на Петър Стойчев - многократен носител на Световната купа по плувен маратон и бивш министър на спорта в служебното правителство

73-ият традиционен плувен маратон Галата – Варна ще се проведе на 4 август. Традиционното състезание за 2013 година ще стартира по традиция на моста на нос Галата. Патрон на надпреварата ще е Петър Стойчев, който е многократен носител на Световната купа по плувен маратон и бивш министър на спорта  в служебното правителство.

В плувния маратон могат да участват граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени 2001 година и по големи, съобщават организаторите. Всички желаещи да вземат участие трябва да се явят на 4 август в 7:30 часа на Морска гара – Варна. Необходимо е участниците да си носят подходящи чанти, сакове, торби за прибиране на личните вещи.

Разстоянието по права линия от нос Галата до Буна № 2 е около 4500 метра. То може да бъде преплувано със свободно избран стил. Не се разрешава ползването на подръчни средства, плавници, помощ отвън и др.

Стартът на преплуването ще бъде даден в 10 часа, като състезателите трябва да се наредят в една редица във водата, еднакво отдалечени от брега. Участниците ще плуват към финала самостоятелно, а съдиите от лодките ще го коригират в случай на по-големи отклонения от маршрута. За преплували разстоянието се считат всички, които са пристигнали на финала 90 минути след първия финиширал. Всички останали състезатели задължително трябва да преустановят плуването и с помощта на придружаващите лодки се отправят към Буна №2.

Общият награден фонд на маратона е 4000 лв. Победителите при мъжете и жените ще приберат по 500 лв., наредили се на вторите места по 400 лв., а за третата позиция по 300 лв. Парични награди ще има и за класиралите се от 4-то до 6-то място, които ще вземат съответно по 200, 150 и 100 лв. С парични награди ще се отличат и най-добре представилите се варненец (мъж или жена) – 200 лв.; плувец с увреждания (инвалид) – 200 лв. и плувец с най-много участия в маратона – 200 лв.

Всички преплували разстоянието от нос Галата до Буна 2 в определеното време ще получат закуска и напитка, удостоверение за успешно преплуване и юбилейна фланелка. Таксата за участие в маратона е 5 лв.

Съорганизатори на плувния маратон са Военноморските сили на Република България, Община Варна и ПСК Черно море. При неподходящи метеорологични условия, организаторите си запазват правото да отложат проявата.