Министерско проучване: Военните ни се чувстват дискриминирани

Новините

23-07-2013, 17:27

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Според военния министър армията е най-реформираната система за последните 24 години, но само по отношение на съкращенията

Сериозен процент от военослужещите ни се чувстват дискриминирани в сравнение с останалите ангажирани в системата за сигурност, сред които полицаите например. Това сочат резултатите от поръчано преди десетина дни от Министерството на отбраната представително проучване, в което са се включили 1500 военни, съобщи във Варна министър Ангел Найденов. В ранния следобед той се срещна с военнослужещи от варненския гарнизон, за да обсъди проблемите на работещите в системата.

Свързани със статута и престижа на професията, но и с модернизацията, както и с увеличаването на социалните придобивки, бяха значителна част от въпросите на дошлите на срещата. Според военния министър, макар да не разполага с възможностите на Холивуд за издигане на престижа на военните ни, армията има мощен ресурс от медии - вестник, телевизия и издателство, които трябва да се постараят да променят облика й. Един от приоритетите на ведомството пък трябвало да бъдат и служителите, които губят работата си, а са високоспециализирани, но извън системата не могат да се реализират. Засегнат бе и въпросът за дискриминирането на военните по отношение на пределната възраст за пенсиониране в сравнение със служителите на МВР, както и за осигуряването на достатъчно жилища за военнослужещите. Засега обаче апартаменти за военните във Варна няма как да бъдат построени, но вбъдеще районът ще бъде включен в програмите. Същевременно, Ангел Найденов обяви, че Министерството на отбраната разполага с 1100 имота, за охраната и поддръжката на които се заделят до 14 милиона лева от бюджета на ведомството годишно.

Що се отнася до парите за техника и модернизиране, преди да отговори на питанията на военнослужещите от Варна, министърът на отбраната заяви, че намирането на средства е необходимост, а не "прищявка на някакви политици, генерали и адмирали". Приоритетно, според Найденов на този етап е осигуряването на участниците в задгранични мисии добри условия за работа. Военният министър определи като недопустимо това 70 участници в мисия зад граница да заминават с нови униформи, а останалите да бъдат със стари. Ангел Найденов обаче добави, че не за всички реформи в армията са нужни пари. В някои отношения е необходимо синхронизиране на действията на отделните институции. Той призна, че системата е една от най-реформираните през последните 24 години, но това е валидно по отношение на съкращенията, а не за модернизация и превъоръжаване.