Отказаха на Бозов ТВ материали в подкрепа на касирането на изборите (+)

Мисия Варна

24-07-2013, 16:24

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Ново заседанието по делото за обявяване на резултатите от кметския вот за невалидни е насрочено за петък

Делото за касиране на кметските избори във Варна днес беше отложено за петък - 26 юли, за 13.30 часа. Варненският административен съд даде ход на делото по жалбите на доц. Христо Бозов за обявяване на вота от 7 юли за недействителен. От началото, дадено в 13:30 часа, съдията-докладчик Даниела Недева така и не успя да даде ход на делото, тъй като в продължение на повече от час се изясняваха материалите, които ще бъдат приобщени към документите.
Така, след изслушване на всички страни, ще бъдат предявени общо 32 протокола от изминалите частични местни избори, както и 15 чувала с бюлетини, които според жалбата на Христо Бозов са били занесени в Общинската избирателна комисия в Спортна зала в нощта на вота отворени.
Адвокатите на неуспелия да спечели кметската надпревара кандидат - Поля Ченева и Димчо Георгиев, твърдят също, че в част от протоколите има три подписа на несъществуващи членове на секционни комисии. След като съдия Недева поиска конкретни имена обаче, юристите не успяха да ги изброят. Те не се сетиха кои подписи имат предвид и след като им бе предоставен оригинален протокол на ОИК. Затова за 7 –те протокола, в които жалбоподателят твърди, че подписите не са положени от членове на СИК, съдът даде възможност в еднодневен срок да се уточни в писмена молба, за кои точно подписи е направено оспорването. Това наложи насрочването на ново заседание в петък.
Без уважение остана искането за приобщаване към материалите по делото и на дискове със записи от живо предаване и репортажи на Николай Бареков по ТВ 7. В единия случай става въпрос за документиране на отворените чували в нощта на изборите, а в другия - за разпространяването в деня на вота на незаконни агитационни флайери и материали, които, според адвокатите на Бозов, съдържат неверни факти относно кръгове на влияние и етническа принадлежност.
В крайна сметка съдът разреши за незапечатаните чували да бъде изслушана свидетелката Мария Брусева. Преподавателката в Свободния университет е член на Инициативния комитет, издигнал Христо Бозов за кандидат за кмет.