Звън на чанове на 17-тия Панаир на занаятите

Варна Лайф

25-07-2013, 12:52

Снимка:

Международен панаир на занаятите и изкуствата

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Веселина Савова за Панаира на занаятите: Човек е създаден, за да създава

1-21 август »
Официалното откриване е в първия ден на август

Над 80 майстори на иконописта, дърворезбата, тъкачеството, кожената пластика, стъклописта, рисуването на коприна и керамиката ще се представят тази година в седемнадесетото издание на Панаира на изкуствата и занаятите "Булгарика". Интересното този път е, че ще има производител на чанове от Велико Търново. "Все по-малко хора у нас работят чанове, а това е нещо, свързано с българската душа", коментира председателят на Асоциация "Булгарика", Веселина Савова.

Седемнадесетото издание на Панаира на изкуствата и занаятите ще бъде открито официално от 20 часа на 1 август, на сцена "Раковина". В пространството между сцената и казиното ще бъдат разположени традиционно и щандовете. И тази година в програмата е предвидено да има два конкурса - за сувенири и за уникати. В надпреварата за произведения на изкуството ще оценява професионално жури, председателствано от художника, удостоен с награда Варна, Николай Русев. Журирането на конкурса за сувенири ще е по-различно. В рамките на Панаира ще бъде изградена панаирна палата, в която ще се подредят всички сувенири, а посетителите ще гласуват за този, който най-много им харесва. Първите 15 спечелили най-много гласове ще бъдат подредени на специална пресконференция и журналисти от морската столица ще изберат победителя.

През тази година в рамките на панаира ще има и две събития, които се организират за втори път, след успешния старт от миналата година. Международният пленер по изящни изкуства ще събере творци от Русия, САЩ, Корея, Словения, Румъния, Франция от 2 до 9 август в Грандхотел Варна. След края на пленера творбите ще бъдат предложени за продажба с благотворителна цел. Този път благородната кауза е да се подпомогне реставрацията на иконите в храма "Свети Никола", който след две години отбелязва 150-годишен юбилей.

Във връзка с опазването на богатството от стенописи, дърворезба и икони в храмовете в града, ще е и другото важно събитие - кръглата маса, която ще се състои в храма "Св. Архангел Михаил" между 16 и 17 август. Сред поканените да участват е доц. Милена Прашкова от университета във Велико Търново.

В рамките на Панаира и този път е предвидено да има сборна изложба "Къщата на майсторите", в която също ще се представят много автори. В предишни години тази импровизирана галерия на открито се е радвала на доста голям интерес от страна на посетителите. Въпреки че 2013 година се очертава трудна и хората са притеснени от много гледни точки, очакванията на организаторите са и този път да се покаже богатството на традиционните български изкуства и занаяти. Според Веселина Савова, на варненския Панаир на занаятите стремежът е да се канят автори, които произвеждат нещата си сами. А една от целите на организаторите е талантливите творци да бъдат издирени и да им се помогне да представят уникатите, които произвеждат. Не са малко и случаите, в които автори са започнали за пръв път от Панаира, а сега се радват на огромен успех.