Детска пакост "посини" мечка в зоопарка (ВИДЕО)

Животът

25-07-2013, 17:29

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Освен изцапана с боя, Свобода е и с възпалено око, и с подута муцунка

Всички са виждали кафява мечка, но никой не знае за сини. Това обаче не е шега или сцена от анимационно филмче, а истинска история за една не толкова безобидна детска пакост. "Сигурно и в чужбина ще се прочуем, че мечката в зоологическата ни градина е посиняла", така започва разказа си за неприятната случка във вторник, директорът на атракциона, Иванка Стоянова. По думите й, малко след 16 часа, група деца се навъртали около заграждението с мечките. Хлапетата, на видима възраст от около десетина години не били с възрастен придружител, а се шляели без надзор от голям човек. Едно от тях, държало в ръцете си флакон с боя за графити, но решило да го хвърли в клетката на животните. От любопитство, женската, която се казва Свобода, се приближила до спрея и го ударила с лапа, а той буквално избухнал в лицето й. Освен, че оцветил козината й в синьо, сериозно наранил окото и муцуната й.

На неприятната случка станали свидетели посетители на зоопарка, които пък разказали всичко на случайно намиращата се наоколо биоложка на зоокъта. След като разбрали какво са сторили хлапетата тръгнали да бягат, но служителката на зоологическата градина ги догонила и ги спряла. Пред нея децата разказали, че боята е хвърлена от момче, което е избягало. Те обаче разказали подробно как се казва, къде учи и че е от квартал "Виница".

Два дни след инцидента Свобода вече е малко по-добре, разхожда се, но окото й е цялото зачервено, подута е и муцунката й. Всички в зоокъта се надяват да няма увреждане на зрението или други по-сериозни последствия за животното. Станалото по неприятен начин атракция животно обаче, скоро няма да се раздели със синята си окраска. "Посинял" от боята е и мечокът Карамуш. Той за късмет не е засегнат от опасната течност. Според Иванка Стоянова изчистването на Свобода няма да е лесна задача. За да бъде премахната боята животното трябва да бъде упоено, ще се наложи и затваряне на зоопарка докато се извършва почистването на хищника. Засега служителите на атракциона все още не са измислили вариант да премахнат следите от грубата детска постъпка.

Какви ще са последствията за малкия беладжия също все още не е много ясно. Очаква се той да бъде издирен от представители на Детска педагогическа стая. Вчера от зоопарка са подали жалба в полицията, в която са описани данните на момчето.

Боядисването на мечката е най-сериозният инцидент откакто Иванка Стоянова е директор на зоологическата градина. Като фрапиращ случай тя си спомня само изчезването на черните лебеди преди година. Иначе единствените вредящи действия от страна на посетителите спрямо животните досега са се изразявали в даване на неподходящи храни на питомците.