Орешарски пред "Ройтерс": Оставам, въпреки протестите

Новините

27-07-2013, 10:04

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

"Широкомащабните реформи не могат да започнат, тъй като се нуждаят от широка обществена подкрепа"

Пламен Орешарски заяви в интервю за Ройтерс, че ще остане на власт въпреки ежедневните улични протести с искания за оставката му, но добави, че липсата на широка обществена подкрепа за правителството му ще забави важни реформи, от които се нуждае страната.

"Несигурността и политическата криза се отразяват на бизнес климата, но имаме ясен план за действие и продължаваме напред", казва Орешарски. "Когато говорим за оставка, това е решение, което е лесно да се вземе в личен план, но това би било безотговорно за страната... Не съм чул убедителни аргументи, които да обяснят как оставката автоматично ще реши проблемите на страната", заяви той пред Ройтерс.

Орешарски заявява, че правителството му ще се придържа към пролетната прогноза от 1 процент икономически растеж за тази година и казва, че положението ще е малко по-добро през 2014 г. "Много обаче ще зависи от това как ще се развие политическата криза", смята той и добавя, че е готов да води диалог с протестиращите.

Орешарски заявява, че протестите са накарали правителството му да бъде по-ефективно, но отбелязва, че те затрудняват извършването на големи реформи. Ройтерс отбелязва, че България има проблеми със застаряващото население, здравеопазването, образованието и неефикасния трудов пазар.

"Широкомащабните реформи не могат да започнат, тъй като се нуждаят от широка обществена подкрепа, но продължава да се работи по тези, които получават подкрепа, като подобряването на прозрачността, правилата на конкуренцията и защитата на потребителите", казва премиерът.

Сред другите приоритети са подобряването на събираемостта на данъците, съкращаване на бюрокрацията и борба с корупцията чрез реформиране на обществените поръчки и на Националната агенция по приходите, отбелязва Ройтерс.

"Ако успеем да изпълним плановете си, ще убедим повече хора, че правителството работи. Всеки мандат зависи от степента на доверие", посочва Орешарски.

Премиерът обещава да запази фискалната дисциплина, което е ключово изискване за запазване на фиксирания курс на лева спрямо еврото, като същевременно казва, че ще се постарае да гарантира, че фирмите ще получават бързо плащанията си за държавни поръчки, за да помогнат за съживяването на силно необходимия икономически растеж, завършва кореспонденцията на Ройтерс от София.