Все повече чехи почиват в България

Туризъм

29-07-2013, 15:53

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

По-добро обслужване привличало туристите у нас

Все повече чешки туристи пристигат да почиват в България и това се дължи на по-доброто качество на обслужването през последните години. Това заяви посланикът на Чехия у нас Н. Пр. Павел Вацек, който пристигна във Варна, за да се срещне с новия кмет на града Иван Портних. 

"Рязко са спаднали случаите на туристи с проблеми, възникнали по време на почивката им,които да търсят помощ в посолството", заяви той. Според него обаче все още прекалено малко българи посещават Чехия. За да се раздвижат туристическите потоци между двете страни са нужни по-добри транспортни връзки, единодушни бяха и гостът и домакинът. 

По предложение на варненския кмет чешки фирми ще могат да представят възможностите за сътрудничество с България на специално организиран бизнес форум. Според посланик Вацек голям и траен е интересът на чешките фирми към евентуално производство у нас.

Туристически проблем сподели и изпълняващата длъжността посланик на Кралство Тайланд в Букурещ Тасанавади Мианчароен. Според нея не е достатъчно, че български летовници посещават Тайланд, а трябва и нейните сънародници да започнат да идват у нас. Това обаче засега е много трудно, защото България няма посолство в Тайланд. При последните разговори по темата правителството обещало да реши въпроса до две години, но срокът изтекъл без резултат. 

Кметът Портних веднага постави проблема пред зам.-министъра по туризма Бранимир Ботев, който влезе в кабината му веднага след тайландската посланичка.