bTV поиска Вигенин да се извини, той съжали

Новините

29-07-2013, 19:15

Снимка:

© БГНЕС

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

В свой статус външният министър твърди, че телевизията манипулирала аудиторията си с архивни кадри от протестите

Писмо с настояване за извинение изпрати bTV Новините в лицето на Люба Ризова – директор "Новини и актуални предавания" до външния министър Кристиан Вигенин. Причината е статус на Вигенин във Фейсбук, в който твърди, че медията манипулира своята аудитория с архивни кадри.

"Днес броят на протестиращите срещу кабинета и на подкрепящите го пред НДК се изравни, на бТВ даже им се наложи да ползват архивни кадри. Време е емоциите да минат на заден план, да седнем на сериозен разговор с представители на протеста и да обсъдим как да приложим разумните искания", написа на личната си страница в неделя външният министър.

От телевизията изрично обявиха, че очакват публично извиние от Вигенин за твърдението му, че bTV манипулира своята аудитория с архивни кадри. 

"С изключително недоумение прочетох поста Ви от снощи, в който Вие сте написали невярно твърдение по адрес на телевизия бТВ. Категорично декларирам, че в новинарските емисии никога не са използвани архивни кадри за "покритие" на протести, "контрапротести" или за каквото и да било актуално събитие от съответния ден. А, когато използваме архивни кадри, отбелязваме изрично този факт. Ако Вашето зрителско становище Ви се е сторило остроумно, за да го споделяте в социалната мрежа, то в качеството Ви на министър на външните работи би трябвало да се въздържате да нападате една частна независима медия с милионна аудитория като внушавате лъжи за нея. От името на телевизията очаквам публично да се извините за твърдението, че бТВ манипулира своята аудитория с архивни кадри", пише Люба Ризова в писмото до Вигенин. 

Външният министър пък отговори с изразено съжаление на призива на телевизията да се извини за коментара си. Ето и отговорът на Кристиан Вигенин:

"Уважаема госпожо Ризова,

Като гражданин и политик, аз неизменно съм отстоявал правото на медиите да информират свободно и обективно българското общество. Тази свобода е ценна не само за журналистите и медиите, но и за гражданите, които също имат право да изразяват своето мнение, без то да е задължително прието от всички.

С голяма изненада разбирам, че краткият текст, който публикувах на личната си страница в социалната мрежа, предизвиква толкова остра реакция от страна на бТВ. Искам да Ви уверя, че по никакъв начин не съм отправял, нито съм имал намерение да отправям каквито и да било квалификации по адрес на една уважавана от мен медия. Надявам се няма да отречете, че във въпросната новинарска емисия наистина бяха използвани архивни кадри, с които бяха представени развитието и масовостта на протеста. Никъде не съм споменавал обаче, че става дума за фалшифициране на информация или че бТВ манипулира зрителите си.

Бих искал да изкажа своето съжаление, ако думите ми са били възприети като съмнение в професионализма на работещите в бТВ, който аз безспорно ценя".

Писмото е изпратено от Дирекция "Информация и ситуационен център" към Министерство на външните работи с дата за утре – 30 юли 2013 година.