"Евксиноград" остава без пречиствателна станция

Животът

01-08-2013, 09:18

Снимка:

в-к "Труд"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Преди 2 години правителството реши да изгради изцяло нова станция в резиденцията с капацитет за 4800 жители

Пречиствателната станция за отпадни води в правителствената резиденция "Евксиноград" няма да претърпи модернизация, каквато бе предвидена от Министерския съвет през 2011 г, пише "Труд". Тогава кабинетът обяви обществена поръчка за проектиране на изцяло ново съоръжение, но към днешна дата идеята е оставена на заден план. 
ПСОВ в резиденцията разполага само със стъпало за механично пречистване и имаше разрешително за заустване на отпадните води в морето до август 2009 г. След края на действието на разрешителното мръсните води от резиденцията се отвеждаха до близкият колектор, от който се вливаха в ПСОВ "Варна".
Преди 2 години правителството реши да изгради изцяло нова станция в резиденцията с капацитет за 4800 жители. "При последните ни разговори с експерти от администрацията на МС стана ясно, че няма смисъл да се строи нова станция, защото резиденцията генерира твърде малко отпадни води - около 50 000 куб.м на година.
Вместо това бе изготвен проект за отвеждане на водите до канално-помпената станция до Ботаническата градина, откъдето да влязат за пречистване във станция "Варна", обяви управителят на ВиК- Варна Валентин Вълканов.
Според него това изпълнение ще струва между 20 и 50 000 лв., докато нова пречиствателна станция ще излезе над 7 млн. лв. Новата връзка с "Варна" ще започне да се изгражда през есента, когато ще падне забраната за строителство в курортите. Дотогава мръсните води от правителствената резиденция ще се вливат в градската станция чрез стария колектор, пише още "Труд".