Най-после глоби за колите в Морската

От утре общински полицаи ще глобяват нарушителите в парка

Общински полицаи ще следят за реда в Морската градина. Това може да стане още от утре, ако днес шефът на Областната дирекция на МВР подпише заповедта за назначаването им. Това обяви кметът Иван Портних при посещението си във варненския зоопарк днес. Новите служители на общинска полиция са 37 на брой и успешно са издържали изпита си след обучението в КАТ. Те ще следят за коли, паркирани в парка, както и за други нарушители на обществения ред.

Работата им ще намалее доста след като бъде издадена нова заповед за забрана на движението с автомобили в Морската. Позицията на новия кмет за това, че само полиция, пожарна и спешна помощ имат право да влизат в парка, продължава да е категорична. Според него вече се подготвя нова заповед за тотална забрана на влизане с коли по алеите, но тя трябва да е добре изпипана, за да не падне в съда като досегашните.

Докато тя стане факт - най-вероятно в средата на месеца, общинските полицаи ще спират мераците на разхождащите се с коли из парка. Те ще действат според последната заповед за ограничаване достъпа на автомобили в Морската градина, която беше отменена от Административния съд, но, според Портних, продължава да е в сила. 

Първите проекти за зони за паркиране в близост до Морската градина вече са предложени за обсъждане на експертите от програма JESSICA, която може да финансира изграждането им.