"Огледало Култура" се казва мрежата от дискове на входа на Морската (видео)

Варна Лайф

02-08-2013, 11:15

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Румънски архитекти дават 400 диска за арт проект на входа на Морската

Арт проектът на арх. Борислав Игнатов е в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата за 2019 г

Мрежа от компактдискове окачиха снощи с кран ентусиасти на колоните на входа на Морската градина. Това всъщност е артпроектът „Огледало Култура”, който се реализира в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. С помощта на 6000 използвани компактдиска е направено огледало, окачено между главните колони на входа на парка.

Дисковете са монтирани на лека рибарска мрежа. Благодарение на непрестанното движение на слънцето и морския въздух, инсталацията трепти и отразява околната светлина по различен начин във всеки миг, превръщайки се в интересен и привлекателен за наблюдение обект със свой собствен живот, както през деня, така и през нощта. 

Снощи репортер на Varnautre.bg беше на мястото по време на поставянето.

Целта на инсталацията е да се създаде една нова и неочаквана лятна атракция в града, изплетена от светлина, движение и лекота, в която всеки наблюдател да види своя асоциация - от блясъка на рибените люспи до хипнотизиращите светлини на дискотеките, споделя пред Дарик Варна авторът на идеята - варненският архитект Борислав Игнатов.

Огледалото има размери 14,4 на 4,8 метра. Цялата инсталация тежи около 100 кг. Преди да бъде окачена на колоните, тя е тествана за издръжливост. Над 100 човека се включиха в поставянето на компактдисковете, докато цялата инсталация засия на входа на Морската градина. Идеята на признатия български архитект беше международно подкрепена и от камарата на архитектите в Констанца.

„Огледало култура” има за цел да прикове погледите на варненци и гостите на града към една от емблемите на морската столица и да подпомогне спечелването на престижната титла, която да утвърди авторитета на Варна в национален и международен план. Проектът се подкрепя от програмата „Варна- територия на творчеството” на Община Варна.

„Огледало Култура" ще остане на входа на парка най-вероятно до края на лятото. След това дисковете ще бъдат раздадени като сувенири на участниците и поддръжниците на идеята.