Един различен свят е възможен

Социалният център, който откриха във Варна е място за размяна на идеи, уроци, семинари, танци, прожекции, караоке, готварство, детска занималня, свободна библиотека и всичко за каквото се сетите

Един различен свят, в който хората разполагат с място, където да споделят свои идеи, да сготвят храна в кооператив, да се научат да свирят на китара, да гледат филм или просто да завържат нови познанства и всичко това безплатно е възможен. Това се оказа с откриването на социалния център във Варна на ул. "София" 1. Пространството трудно може да се дефинира. Донякъде е арт, но и доста прагматично с малката си кухня и с детския си кът, спретнат от подръчни материали. Свободната библиотека и ъгълът с няколко компютъра също допринасят за невъзможността за единно определение на обстановката.

Едно е сигурно обаче, друго такова място във Варна няма. Подобни пространства са рядкост и в страната - има само още едно такова в София. Социалният център е идея на група хора, които са решили, че това е начин от една страна за взаимопомощ, от друга за черпене на идеи и информация. 

Идеята за място, на което може да се прави всичко, се родила в главите на няколко души, който постепенно намерили и съмишленици. 

"Ядрото сме около десет души, но реално повече от 25 човека се занимавахме с реализацията на социалния център", разказа Мария Стефанова, която е студентка по икономика. Центърът е на самоиздръжка, посочи тя. "Всеки от нас дава по 10, 20, 50 лева, кой колкото може, сред нас има няколко души - програмисти, които получават високи заплати и отделят повече. С парите плащаме наема и тока", обясни Мария. 

"Не приемаме финансиране под формата на субсидии от държавни или европейски институции, спонсорство от фирми или партии, други юридически лица като фондации, НПО-та пр . Ако някой желае да подпомогнете дейността на центъра, можете да пусне дарение в кутията в която се събират пари за наем и битови сметки", уточни Стефанова. 

Самата кутия е разположена в основното помещение на центъра и всеки може да пусне в нея лев или два, но може и да не го направи. "Всичко тук е пожелание", категорична е Мария и отново подчертава, че създаването на центъра няма връзка с никакви партии, фондации, задруги на протестиращи и пр. 

СНИМКИ

"Всеки е добре дошъл да по всяко време, но все пак сме съставили график на организираните заниманията, за да не си пречат едни на други. Предстои курс на Норбеков, затова сме съобразили, че по същото време няма как да се направи караоке, защото курса все пак изисква да е сравнително тихо", обяснява студентката. 

Още с откриването на центъра в събота сутринта десетки хора помогнаха за последните довършителни работи, а стари гуми пред сградата се превърнаха в саксии с цветя. За добре дошли хората си нарисуваха и тениски. 

После всеки се зае с различно занимание. Някои започнаха да готвят на принципа на хранителния кооператив, други ползваха компютрите, редиха пъзели. 

Социалният център е отворен всеки ден от 10 часа. "Виновниците" за неговото създаване не скриха, че имат нужда от някои неща. Всякакви видове рафтове и секции ще са добре дошли за дообзавеждането на помещението. Нужни са и още масички, на които да се провеждат повече инициативи.