Чакаме 250 хил. евро за забавачки за деца в риск

Мисия Варна

05-08-2013, 13:30

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Изискването е проектът да обхваща минимум 5 детски градини с не по-малко от 200 деца на възраст между 3 и 6 години

Община Варна може да усвои до 250 хил. евро за пригодяването на 5 градини за работа с деца в риск. Срокът за подаването на документите е 5 септември, но преди това трябва и решение на Общинския съвет. На заседанието на комисията по европейски въпроси към местния парламент, общинарите одобриха предложението на кметската администрация да се кандидатства за субсидията. Парите се осигуряват от държавите донори по тази програма - Кралство Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

"Хубавото в случая е, че не се изисква съфинансиране от общината", коментираха съветниците, след като взеха решението да дадат ход на кандидатурата по проекта.

Основната целева група на програмата са деца в риск, хлапета от социално слаби или ромски семейства. Изискването е проектът да обхваща минимум 5 детски градини с не по-малко от 200 деца на възраст между 3 и 6 години. От администрацията уточниха, че вече са набелязани някои забавачки, но засега няма конкретни предложения. 

Целта е да се развиват дейности, които да улесняват включването на деца от социално слаби семейства в детските градини, както и да се повиши предучилищната им подготовка. Сред целите са и повишаване на ангажираността и осведомеността на родителите, както и ремонт и обновяване на обектите. Ако общината бъде одобрена за финансирането пък, предназначението на сградите на общинските детски градини, които ще бъдат ремонтирани не трябва да бъде променяно за срок от 10 години след 30 април 2016 година.