Без декодери за всички няма да изключват аналоговия сигнал

Новините

07-08-2013, 13:28

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Отлагат цифровизацията, 86 000 социално слаби чакат декодери

Докато не се осигури възможност на всяко правоимащо лице да се снабди с цифров декодер, аналоговият сигнал няма да бъде изключван в нито една област в страната.

Това гарантира зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров. Той обясни, че срокът за оферти по процедурата по обществена поръчка за доставка на декодери в Югозападен, Югоизточен и Северен централен регион изтича на 12 август, а на следващия ден ще бъдат отворени офертите.

Когато Органът по цифровизация се произнесе, ще бъдат дадени и конкретни срокове победителят да достави декодерите, а гражданите да имат няколко дни да се снабдят с тях. Едва когато тези срокове изтекат, ще бъде спиран аналоговия сигнал. Тук обаче не трябва да се пропуска и срокът за обжалвания по Закона за обществени поръчки, който е в рамките на десет работни дни, уточни зам. министърът.

На този етап Тодоров не съумя да се ангажира с твърда позиция дали времето ще стигне всичко да се случи преди широко обявената дата 1 септември. Когато бъдат отворени офертите и се види дали ще има обжалване, ще стане ясно и дали Органът ще внесе в Министерски съвет искане за удължаване на официалния срок за изключване на аналоговия сигнал.

Близо 86 000 социално слаби лица също чакат да разберат кога ще могат да получат своите декодери. Отговорът на този въпрос също ще бъде даден, когато приключи процедурата по обществената поръчка и изтече 10-дневния срок за обжалвания.

На практика пълната цифровизация и изключването на аналоговия сигнал ще се случи поетапно, но не на области, а по региони, тъй като разпространението на цифровия сигнал зависи от релефа на съответния регион или местност, а не просто от административните области, за които се борят фирмите разпространители на декодери. Става дума обаче за период в рамките на няколко дни, а не на месеци, обясни Тодоров.

По думите му няма да бъдат давани допълнителни пари за нова реклама на евентуално отлагане на спирането на аналоговия сигнал.

Тодоров и директорът на Дирекция „Съобщения" Калина Димитрова не успяха да отговорят на въпроса каква е позицията на държавата по делото, заведено срещу нас в Европейската комисия. Именно решението на комисията, че България е ограничила конкуренцията при провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация на радиочестотния спектър - т.нар. мултиплекси, е и причина за забавянето.
Такава позиция трябва да се формира от всички засегнати държавни институции, а не само от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, посочи Димитрова като отказа обясни и какъв е срокът, в който ще има официален отговор./News.bg