Наградиха военнослужещи за празника на ВМС

Мисия Варна

09-08-2013, 17:07

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Високо отличие получи участник в пиратска операция по бреговете на Сомалия

С тържествено връчване на грамоти и награди продължават събитията, свързани с честванията на 134 години от създаването на родните ВМС. В Щаба във Варна, военнослужещи от морската столица получиха награди и грамоти лично от командира на Военноморските сили, контраадмирал Румен Николов, от кмета Иван Портних и от зам.-областния управител Мерткан Ибрямов.

Четири отличия за заслуги бяха връчени от името на губернатора на Варненска област Иван Великов. Кметът на града Иван Портних връчи четири грамоти и индивидуални награди също на четирима военнослужещи за добра координация и професионално участие в съвместни дейности с община Варна. Командирът на ВМС отличи десетима униформени от Варна, сред които и една дама – старшина Миглена Атанасова. Една от предметните награди пък, бе и нож за карабина "Манлихер". С награден знак и правоъгълна плочка за участието си в антипиратска операция на бреговете на Сомалия се окичи кап. I ранг Петър Димитров.

"За съжаление в последните години матроската униформа се среща все по-рядко, но е важно гражданите да знаят, че могат да разчитат на нас в трудни моменти", заяви в обръщението си към военнослужещите, контраадмирал Румен Николов. Той допълни, че връчените днес отличия са доказателство за професионализма и високото ниво на нашите ВМС на фона на световните военни сили.

Кметът на града Иван Портних от своя страна благодари на Военноморските сили за добрата съвместна работа с общината, както и за това, че са били силна опора за обществеността на морската столица в сериозни ситуации.

Празненствата по повод 134 години от създаването на ВМС продължават с тържествено заседание, което ще се състои от 18 часа утре във Фестивалния комплекс и с тържествено вдигане на флаговете по-рано сутринта.