Човешко безхаберие подпали боровата гора в Каменар (видео и снимки)

Според огнеборците пожарът е пламнал от фас

Пожар изпепели около 5 декара със сухи треви, борови иглички и храсти в гората над ромските къщи в Каменар. Пламналият горски терен е едва на около трийсетина метра от детската градина и на не повече от 100 метра от последните къщи. Засега обаче не се налага евакуиране на малчуганите от сградата на забавачката, тъй като вятърът духа в обратна посока към града, научи репортер на Varnautre.bg. И към момента със стихията се борят три екипа от огнеборци. Освен с вода, пожарникарите се опитват да потушат последните пламъци с клони и пясък. В гората с лопати и тупалки им помагат и 4-5 доброволци, организирани от кмета на Каменар.

ФОТОРЕПОРТАЖ

По данни на говорителя на Областната дирекция на МВР, Ивана Милева, сигнал за пожара е бил подаден в 13.15 часа. Първоначално на място са изпратени екипи с две пожарни. Своевременно в района пристигна и кметът на селото, както и част от жителите. Няма информация за пострадали хора. Не са засегнати жилищни постройки.

Освен иглички и сухи треви, в пожара лумнаха и много отпадъци, тъй като районът се използва като нерегламентирано сметище. Първоначално пламъците са обхванали район от другата страна на гората, от където преминават и много хора. Най-вероятно някой от преминаващите е предизвикал пожара, са съмненията на огнеборците към момента. Според пожарникарите обаче, горският терен нерядко ставал обект на незаконна сеч.

След като пожарът бъде овладян, на мястото ще останат сформираните днес патрули от кметството и горското стопанство. По информация на кмета, екипите ще следят да не се допуска ново разразяване на пламъците.

ВИДЕО