Сезират Цацаров заради екстрадицията на Ваньо Минков

Крими

13-08-2013, 12:52

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Според адвокатите на варненеца, ако съдът разполага с повече информация няма да го пусне лесно

Днес следобед състав на Окръжния съд в морската столица трябва да вземе решение относно искането за екстрадиция на Ваньо Минков в Съединените американски щати. Сутринта защитата на варненеца обяви в съдебната зала, че ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров заради липсата на каквато и да е документация, обосноваваща искането за отвеждане на клиента им зад граница. Според юристите, липсват и обвинение за конкретни престъпления, както и предвидените за тях наказания. Адвокат Бранимир Балачев настоява представителите на Темида да поискат гаранции от Щатите, че спрямо Ваньо Минков ще се води справедлив процес. Доста образно и иронично, защитникът коментира, че едва ли по силата на спогодбата ни със САЩ, някой федерален съд ще пусне ей така някой американски гражданин, само защото районният прокурор на Провадия например, го разследва за погазване на чужди домати.

"Липсват много материали по делото, което е умишлено, според мен", коментира и пред медиите адвокат Бранимир Балачев. Той се закани да сигнализира прокурор № 1 в държавата, тъй като документите от разпитите и обиските след задържането са изпратени веднага зад Океана, вместо да станат достояние и на нашите разследващи органи. Балачев и колегата му Иван Томов продължават да твърдят, че няма годна молба за искането за екстрадиция, както и, че ако всички материали са останали тук, едва ли нашият съд щеше да допусне екстрадицията.

Представителят на държавното обвинение, прокурор Галина Минчева заяви пред съдебния състав, че са спазени всички процедури, а искането за екстрадиция е дошло от федерален съд, който е част от американското министерство на правосъдието и респективно - правителствена структура. По думите й, за разглеждане на искането за отвеждане на обвиняемия зад граница са достатъчни клетвените декларации, изпратени от САЩ и всичко това е регламентирано от спогодбата ни със задокеанската държава.

Искането за екстрадиция на 31-годишния Ваньо Минков, разследван в САЩ е за "заговор за извършване и подпомагане на измама по телеграфен път, за заговор за кражба на идентичност (кражба на лични данни и банкова информация), заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път".

В началото на юни тази година, въз основа на Заповед за арест, издадена от Федерален съд на САЩ, Окръжният съд задържа временно за 60 дни Ваньо Минков. Американските власти поискаха временното задържане на българина, както и извършването на редица процесуално следствени действия. Още тогава стана известно, че срещу сънародника ни има повдигнато обвинение от прокурор на щата Ню Джърси, затова, че от лятото на 2011 до април 2013 година той е набавял от различни източници данни от банкови карти и ги продавал по интернет. Американските власти разследвали Минков за участието му в схема за кражба на лични данни и банкова информация на американски граждани с цел данъчни измами.

През юни и втората съдебна инстанция - Апелативен съд Варна, потвърди законността на първоначалния арест на Минков, който е съобразен с всички изисквания на Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от нашата страна през май 2009 година. Престъпленията, за които българинът е обвинен, не са политически и се наказват както в България, така и в САЩ, където законът предвижда до 30 години лишаване от свобода.