Искат оставката на шефа на полицията и на зам.-кмета по сигурността

От Отворения обществен съвет плашат кмета и общинския съвет с протести през есента

Оставките на директора на ОД на МВР Чавдар Нанков и на зам.- кмета по сигурността Тодор Иванов искат от Отворения обществен съвет на протестиращите. Поводът е протестния митинг пред Евксиноград на 5 август. За поисканите оставки вече е информирана както община Варна, така и министърът на вътрешните работи. 

"Разрешено бе провеждането на митинг пред правителствена резиденция в деня на национален траур за смъртта на петимата миньори. Не бе осигурена охрана на подходите до резиденцията, както и полицейско присъствие, за да не се спира движението по магистралата Варна-Златни пясъци. Всичко това рефлектира с много негативна оценка за събитието в нашите и чужди медии и в интернет", пишат в писмото си от Отворения обществен съвет. Въпросното искане на двете оставки е разгледано на заседание на съвета на 12 август и е гласувано единодушно от присъствалите 11 членове.

В края на изложението си те посочват още, че дават на кмета Иван Портних толеранс от 50 дни и при втори подобен гаф ще поискат и неговата оставка, включително като призоват варненци през есента на протестни митинги срещу него и общинския съвет.