Какви промени настъпват, когато откажем цигарите

Животът

20-08-2013, 06:22

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Положителните промени се усещат още в първите двадесет минути

Всички вие настоящи пушачи, бивши или такива, които никога не са били ръка за ръка с този вреден навик, знаете за вредата от тютюнопушенето. То може да доведе до заболявания като рак на белите дробове, рак на гърлото и устата, както и до сърдечносъдови заболявания.

Добавете към това лош дъх, петна по зъбите и вяла кожа, пожълтели нокти. Дали да спрете цигарите е изцяло ваш избор. Но е добре да знаете какво се случва в организма ви, когато спрете да пушите.Промените настъпват още в първите двадесет минути, пише Az-jenata. Нормализира се сърдечната честота и спада кръвното налягане.

Дванадесет часа след отказването от цигарите нивото на въглероден окис в кръвта спада до нормалното. Само няколко дни след спирането на цигарите вие ще усещате истинския вкус и мирис на храната.

Оцветяванията по ноктите и пръстите от цигарите започват да избледняват.Тенът на кожата започва да се изравнява.Три месеца по-късно вашата белодробна функция се подобрява. Година след като сте отказали тютюнопушенето, сте намалили риска от сърдечни болести почти наполовина в сравнение с тези, които продължават да пушат.

Много бивши пушачи, особено жени споделят, че усещат как кожата им е станала по-красива. Освен това половинките им  искат повече да ги целуват и прегръщат, защото вече не миришат на цигарен дим.

И не на последно място, не забравяйте, че намалявайки разходите за цигари, вие увеличавате инвестициите в нещо наистина полезно. Ако досега не сте имали възможност да посещавате редовно козметик, маникюрист, тези пари, които давахте за цигари вече може да спестите  за разкрасителни процедури или мечтаната ексурзия.