Срещата на Орешарски с кметовете: Много проблеми и без обещания (видео)

Мисия Варна

23-08-2013, 17:20

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протест посрещна Орешарски във Варна

Орешарски във Варна

Обобщението на премиера е, че ако трябва да се решат всички поставени въпроси, то няма да стигнат няколко мандата

Никакви конкретни финансови ангажименти към Варна не са поели премиерът Пламен Орешарски и министрите на транспорта и икономиката към Варна по време на срещата с кметовете от региона, която се проведе в Областна администрация. Срещата по-скоро е била опознавателна.

Дискутирани са били проблеми на общините, свързани с сградния фонд, инфраструктурата, ВиК и т.н. Обобщението на премиера е, че ако трябва да се решат всички поставени въпроси, то няма да стигнат няколко мандата. Конкретно за Варна на фокус са били темите за необходимия ремонт на Спортна зала, на Юнашкия салон, състоянието на уличната инфраструктура, теренът, на който трябва да бъде построена новата зоологическа градина, т.нар. "дупка" в центъра и др.

Така или иначе пари за Варна и региона ще има в следващия бюджет, но е рано да се коментират параметрите, стана ясно от думите на премиера.

Пред медиите кметът на Варна Иван Портних сподели, че се надява в най-скоро време пристанището да бъде частично отворено за граждани до второ кейово място. Проектът, за който отдавна се говори предвижда територията на порта около Морска гара да бъде със свободен достъп и да стане естествено продължение на Морската градина.

"Парите за реализацията на този проект не са толкова много и дори бяха включени в бюджетите на Пристанище Варна и на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", допълни още Портних.

Разговорите за реализацията на проекта продължават, а варненският кмет се надява тя да приключи преди старта на регатата "Тол Шипс" през 2014 година.

За законови промени, с които Варна да може да се възползва от минералните си извори са говорили още кметът и премиерът. В цялата страна общините могат да ползват минералните си извори, само в Североизточния регион подземния басейн е на територията на няколко общини и само със законова поправка, ще може да се регламентира коя община, къде може да сондира, обясни градоначалникът. 

След края на срещата на излизане от сградата на Областна администрация протестиращи, които по-късно признаха, че са от Ветрино, объркаха премиера с кмета. С усмивка и поздрав Портних отговори на скандиранията на протестиращите.

Вижте видеорепортаж от визитата на премиера