Говорете със стволовите си клетки, за да сте млади

Животът

24-08-2013, 08:24

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Медици: Лечението чрез самовнушение е възможно

Всички сиропи и хапчета се оказват ненужни, ако се научим да говорим със стволовите си клетки, сочи нова теория на самовнушението, пише "Новинар".

Въпреки че много хора биха ни помислили за луди, ако всяка сутрин "беседваме" с клетките си, според последните проучвания подобни занимания имат положително влияние върху организма. Звучи доста езотерично, но доста дами, последователки на теорията, твърдят, че са се подмладили и са се вталили с над 10 килограма след разговор с клетките си. Формулата на "диалога" е различна за всеки човек в зависимост от това какво иска да постигне – по-тънка талия или по малко бръчки.

Дали е възможно стволовите клетки обаче да чуят и разберат какво точно искаме от тях? По-вероятно е това да е само измислица. Лекарите обаче смятат, че самовнушението е метод, който работи безотказно и чрез него могат да се лекуват десетки заболявания. В медицината има много доказани случаи на жени, които си внушават, че са бременни, и коремите и гърдите им наистина наедряват. Това е ясното доказателство, че самовнушението, стига да е достатъчно силно, може да има силен ефект върху човешкия организъм.

Ако всяка сутрин си казвате „Аз съм млада и слаба”, току виж след няколко месеца смените размера на дънките си с по-малък. Дори да не си говорите със стволовите клетки всекиедневно, те имат собствен механизъм на лечение и помагат при куп заболявания, без даже да имате представа за това. Последните изследвания сочат, че стволовите клетки, които се намират в тялото ни, могат да лекуват от настинка до счупен глезен. Магичната им сила обаче отслабва с възрастта, като след 20-ия ни рожден ден те вече не са стволово активни.

Доскоро се смяташе, че тези клетки са най-лечебни, когато са извлечени от пъпната връв веднага след раждането. Миналата година обаче бе направено откритие, което сочи, че стволови клетки за лечебна цел могат да се взимат и от възрастен индивид. Зъби, сърце, пръст или цяла глава – според лекарите малките частички, които се намират в костния ни мозък, на практика могат да създадат всичко, стига да има определени условия за това. 

Канадците се сещат първи 

За първи път интерес около стволовите клетки се проявява през 60-те години на миналия век в Канада, когато учени откриват в костния мозък на възрастните особен вид материя. Оказва се, че там има клетки, които могат на практика да се развиват във всички видове кръвни единици на човешкото тяло - еритроцити, левкоцити, тромбоцити, както и в някои видове, изграждащи много от органите в човешкия организъм. През 70-те започва и практиката за присаждане на костен мозък, която днес е добре позната процедура. 

Помагат при Алцхаймер и левкемия

Стволовите клетки помагат за лечението на хематологични заболявания – хемофилия, левкемия в ранен стадий и други злокачествени болести. Те са панацея и при сърдечни заболявания, инфаркт, болест на Паркинсон, Алцхаймер, костно- мозъчна недостатъчност, травми на гръбначния стълб, свързани с прекъсване на гръбначния мозък, парализи, артрити, диабет, имунни заболявания, метаболитни нарушения и още куп други. 

Превръщат увредената тъкан в здрава

Стволовите клетки са истински вълшебници що се отнася до лечението - присадени до болна тъкан, те се абсорбират и се превръщат в здрава. Тази магия се случва независимо дали става въпрос за неврони, кръвни или мозъчни клетки. Истината обаче е, че все още никой лекар не може да даде 100-процентова гаранция за излекуване след подобна интервенция. Все пак според официалната медицина присаждането на стволови клетки при рано установени заболявания, които обикновено протичат скоростно и имат летален изход, е единственият сравнително успешен начин те да бъдат преодолявани.

Нобелова награда за японец и британец


Японецът Шиния Яманака и британецът Джон Гърдън спечелиха Нобеловата награда за медицина за 2012 г. за работата си със стволови клетки. Двамата учени откриха, че зрели клетки могат да бъдат препрограмирани, така че да се развиват като бебешки. Това означава, че на практика всеки един орган от тялото, който сме имали като пеленачета, може да се създаде и отгледа наново. Това отвори нови врати пред методите за диагностициране и лечение на различни болести и предизвика революция в разбиранията за начина, по който се развиват клетките и организмите.

Чудото е възможно

Силата и положителното влияние на стволовите клетки вече има и своето медицинско приложение. Наскоро д-р Томас Айнхорн лекувал пациент със счупен глезен, който не заздравявал дори след множество хирургични намеси и решил да ползва помощ от собственото тяло на пациента.
Д-р Айнхорн изтеглил костномозъчно вещество от тазовата кост на пациента и го инжектирал в глезена му. Четири месеца по- късно мястото било излекувано. Д-р Айнхорн, който завежда ортопедичната хирургия в медицинския център на Бостънския университет, отдава излекуването на стволовите клетки. Той приложил такова лечение заради публикувано неотдавна френско проучване.

Срещу оплешивяване и бяла коса

През последните десетина години козметичната индустрия използва усилено стволови клетки, но не човешки, а растителни. На пазара у нас вече се появиха кремове, серуми, помади против оплешивяване, препарати против побеляване на косата и какво ли още не, направени на базата на вълшебните клетки. Наскоро даже беше представен продукт за растеж и сгъстяване на миглите – нанася се веднъж дневно, вечер преди лягане, и на сутринта се отмива. Според калифорнийски учени, които са създали помадата, ефектът трябва да бъде видим след първия месец.