Правителството губи 5 млн. евро от ЕС за ремонт на "Евксиноград"

Парите

27-08-2013, 06:07

Снимка:

Антон Стоянов

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Заради 3 жалби в КЗК не може да бъде обявен нов търг

Правителството е на път да изгуби окончателно 10 млн. лв. европейски средства за ремонт на единствения си дворец “Евксиноград”, пише "Труд". Причината - в Комисията за защита на конкуренцията постъпиха три жалби от недоволни кандидати срещу прекратяването на обществената поръчка от страна на Министерския съвет. Така не може да бъде обявен нов търг и усвояването на парите няма да стане до края на програмния период, което означава, че въобще няма да бъдат изплатени.

Мотивът, с който чиновниците отмениха търга, бе, че само един от участниците в него е класиран, тъй като другите не отговарят на изискванията. В този случай възложителят по закон може или да определи единствения допустим кандидат за изпълнител, или да прекрати процедурата. Странно, но администрацията избра второто, с което обрече проекта на провал. Почти сигурно бе, че ще има жалби.

Още през 2011 г. правителството потърси пари за основен ремонт на своята резиденция, която бавно се руши - тапети и плочки падат, мазето е наводнено, има опасност за стотиците културни ценности в сградата: картини, часовници, мебели. Министерството на регионалното развитие създаде схема за предоставяне на безвъздмездна финансова помощ по оперативна програма “Регионално развитие”. Конкретен бенефициент е МС. От своя страна на 15 март т.г. МС обяви търг. Прогнозната стойност с ДДС бе 9 935 714 лева и 47 стотинки. От явилите се 4-ма участници обаче само един отговаряше на условията по първия лот - ремонт на двореца. Това е “ПГС-ЕКСА”. Кандидатът ДЗЗД “Евксиноград” - Русе е отхвърлен, защото не е извършвал досега консервация на археологически обект. “АРКАС” ДЗЗД е декласиран, защото в него участва “Реставрация” ЕАД, в чието управление е бил зам.-министър, който е съгласувал проекта. Консорциум “Холдинг Пътища - ПСП - Пътно строителство” ДЗЗД пък не отговарял на условията в последните 5 години да е извършвал подобни поръчки.