Здравната каса завидя на АГ-то, взе им 1100 лева след благотворителен концерт

Животът

27-08-2013, 13:34

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Музикант, слушан в Космоса събира пари за недоносените бебета в АГ-то

Кога някой най-накрая ще въведе справедливост в разпределението на здравните пътеки, пита управителят на лечебното заведение

Явно дочули за приходите в болницата от благотворителния концерт “Дари за живот” в подкрепа на недоносените бебета, представители на Здравна каса посетиха АГ-болница, за да връчат резултати от предходна проверка и отнеха на болницата 1100 лв. Това съобщи д-р Радослав Минков, управител на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов”. Той сподели, че по време на дарителската акция са събрани 1750 лева, два дни преди концерта общината е дарила нов климатик на стойност 1400 лева, направени са и индивидуални дарения от общо 2500 лева.

Въпросните 1100 лева са били предоставени по-рано на болницата по клинична пътека за спасяване на живота и лечение на недоносено бебенце, родено 1800 гр в здравното заведение. Отнемането на абсолютно законно предоставените средства не е, че лекарите не са си свършили работата, напротив всичко е било нормално и детето е било преведено здраво и стабилизирано в дома във Виница за доотглеждане, както е по протокол. Няколко дни по-късно бебето е развило симптоми на бронхит във Виница и е било преведено в детско отделение на друга болница, както е отново по-протокол.

И тук, както коментира доктор Минков, започват типичните за нашата здравна система абсурди. Оказва се, че било доста проблемно в България да си недоносен и паралелно с това да имаш неблагоразумието да се разболееш от бронхит малко по-късно. Това са редовни практики и в болницата са свикнали с тези пародии на здравно финансиране, по-точният термин всъщност е нефинансиране. "Но не мога да си обясня, защо точно след концерта решиха отново да въвеждат невероятната си справедливост. В случая искам просто да информирам стотиците гости на благотворителния концерт, че техните средства са почти равностойни на загубите на болницата от това, че сме спасили невръстен живот, но за съжаление това неблагоразумно бебенце е пропуснало да се запознае с непоклатимо логичните наредби на нашата Здравна каса. В един месец може да се разболееш само веднъж, та дори и да си недоносен. Не са само тези случаи. Примерно, една жена няма правото да прокърви повече от веднъж в един месец докато е бременна и да бъде лекувана. Има и много други невероятни творения на гениалните писатели на здравните ни наредби", коментира Минков.

Благотворителният концерт „Дари за живот” беше многодневен труд на десетки хора и най-вече на виртуозни изпълнители известни в цял свят. "Не знам какво да правя. Дали да организираме благотворителни акции всеки месец, когато Касата ни ограбва труда? Или пък просто е безмисленно от такава благотворителност, защото така или иначе ще дойде някой да ни затрие усилията и прибере паричките. Какво искат да ни вземат още? Какво?“, жалва се управителят. Минков се пита още, кога някой най-накрая ще въведе справедливост в разпределението на здравните пътеки към различните специалности в България.