Опасен астероид пак минава "на косъм" от Земята

Новините

03-09-2013, 08:22

Снимка:

NASA

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Астероидътще премине на разстояние равняващо се приблизително на половината от това до Луната

Нов опасен астероид ще ни подмине "на косъм" днес в 13:15 часа българско време. Астероидът е бил открит едва вчера по обед от американски астрономи, носи обозначението 2013 RG и ще премине на разстояние равняващо се приблизително на половината от това до Луната, съобщават от обсерватория "Звездно общество- А79". 

Снощи небесното тяло e преминаlo голяма част от небето с много висока видима скорост и е било трудно за наблюдение, предаде БГНЕС. Обектът е бил прихванат от Европа първоначално от българските астрономи от обсерватория "Звездно Общество" А79 с помощта на техни колеги от Англия. На базата на тези данни нашите астрономи са определили орбитата на движение и изчислили, че вероятност за сблъсък с нашата планета няма.

Техните твърдения се базират на генерирането на голям набор от възможни орбити на астероида, като нито една от тях не дава основание за притеснение.

Още утре вечерта астероида ще е вече с много слаба яркост и няма да може да се наблюдава от, който и да е телескоп по света. Именно поради това наблюденията от тази нощ са изключително ценни, коментират от IAU A79.

Нашите астрономи следят всеки преминаващ в близост до Земята астероид и при потенциална заплаха са в готовност да алармират обществото. В наблюденията участват и студенти от СУ, които придобиват практически опит в областта. Утре по обед се очаква НАСА да публикува своите изчисления за движението на астероида и да пресметне дали в бъдеще той представлява опасност. Това е пореден пример за малкото време, с което разполагат астрономите за да уведомят за евентуална заплаха. Във връзка с това, както и апела на НАСА за включването на по-голям брой професионални астрономи в наблюдението на този род обекти, астрономите от "Звездно Общество" призовават своите колеги от НАО "Рожен" да взимат участие в наблюдението на нови и застрашаващи Земята астероиди. Предлага се и обществена дискусия за строежа на ниско бюджетна, но високо ефективна специализирана за целта обсерватория.