Новите автобуси идват за Коледа

Животът

04-09-2013, 12:01

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Подписват договора за доставката до 15 септември

Новите автобуси, които Варна ще закупи с европари по проекта за Интегриран градски транспорт, ще започнат да престигат във Варна в началото на декември. Това съобщи кметът Иван Портних пред членовете на Консултативния младежки съвет. 
Полската фирма „Соларис" спечели още през пролетта обществената поръчка на стойност 33 млн. лева. Тя трябва да достави във Варна 30 съчленени автобуса, 20 соло на дизел и още толкова - на метан.
Първоначално подписването на договора за доставка беше забавено от обжалване на процедурата, внесено от някои от загубилите участници. След като КЗК го обяви за неоснователно, пред новата кметска администрация възникна друг проблем: оказа се, че не е готов изискваният от управляващия орган на оперативната програма договор за обществена услуга - гарантиращ на "Градски транспорт" - получател на новите рейсове, че ще обслужва линиите в града. След встъпването в длъжност на новия кмет съставянето на договора веднага е задействано и предстои до седмица той да бъде одобрен от министерството на финансите, а до 15 септември да бъде даден старт на реалната доставка на автобусите. Срокът за изпълнението е между 70 и 112 дни за различните позиции в поръчката. Това означава, е първите нови рейсове трябва да са по варненските улици през декември.
Подписан е договорът за доставка на нови тролеи за градския транспорт. Поръчката им е обща за 6 български града и се движи от община Бургас. Срокът за доставка там обаче е близо година.
Общата стойност на проекта за интегриран градски транспорт е 114 млн. лева. Той включва още внедряване на автоматизирана билетна система, система за осигуряване на предимство на превозните средства на градския транспорт на 27 регулирани кръстовища, система за информация на пътниците по спирките и център за управление на градския транспорт, изграждане на скоростно трасе за градския транспорт, нови крайни спирки, 15 километра велоалеи. В момента се изготвя нужната тръжна документация за всяка от тези дейности и следващата седмица започват да се отварят търговете за проектиране и изпълнение. "Крайният срок за изпълнение на проекта е 2015 г. и ние не можем да генерираме изкуствено забавяне", заяви Иван Портних по повод изоставането в досегашната работа по проекта.
Съдействие при проектирането на новите велоалеи поиска кметът от членовете на Консултативния младежки съвет, сред които и велоклуб "Устрем". Той ще се консулира с тях и за параметрите на стартиращ този месец проект за обновяване на съществуващата велоалея и изграждане на стойки за паркиране на велосипеди. Кметът се ангажира и с осигуряване на терен за велопарк за тренировки на колоездачи и други екстремни състезатели. За целта е нужен парцел от 2 до 6 дка. Възможно е за това да бъде оборудвана поляната до кортовете в Морската градина, която преди години служеше за трасе на монорелсово влакче.