Лилия Христова: Спорът между ОУ „З.Стоянов“ и Математическата стана исторически

Заложници на конфликта са 2200 деца и 180 преподаватели и персонал

Нека на 16-ти септември децата спокойно да влязат в клас. Разчитам за това на регионалния инспекторат към МОН и на министъра на образованието. Разчитам обаче най-вече на учителите и родителите. Нека заедно намерим решение на този конфликт – взаимните отстъпки и интелигентно поведение, ще бъдат добър пример за децата ни. Това посочва в декларация до медиите Лилия Христова - временно изпълняващ длъжността директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в община Варна, по повод спора между ОУ „Захари Стоянов“ и Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. 

Христова е разтревожена от ескалацията на напрежението, съществуващо от години между двете училища. „Спорът за ползването на базата, в която се помещават двете училища, стана исторически, скандален и от ден на ден оказва все по-негативно влияние върху техния безспорно добър имидж. А заложници на конфликта са 2200 деца и 180 преподаватели и персонал. Проведени бяха много срещи, в които участваха представители на община Варна, на общинския съвет, на Регионалния инспекторат към министерството на образованието, родители и юристи. Резултатът бе - вместо диалог и компромис - нови нападки и скандали. Затова, въпреки усилията на общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“, споразумение между ОУ „Захари Стоянов“ и Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ към този момент няма. Напротив – стигна се до безумието родители на деца от едното училище да поискат да бъдат изкарани децата от другото училище!За пореден път искам да подчертая, че община Варна направи всичко, което е в правомощията й, за решаване на този грозен конфликт – осигурихме помещения за задължителната подготовка на децата и в двете училища, ще предадем ремонтираното пространство под бл. 67 в квартал „Чайка“ на ОУ „Захари Стоянов“ за ползване от полуинтернатните групи на 12-ти септември. Допълнителното разпределение на базата е в правомощията на двамата директори“, пише до медиите вр.и.д. директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“.
Споделя още, че продължава да търси решение, включително и чрез изнасяне на едно от училищата от сградата за следващата учебна година.