Всяка детска площадка - с отговорник по чистотата

Животът

05-09-2013, 16:26

Снимка:

moreto.net

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Сигнали се подават в районните кметства и на телефон 052 820 152

Две детски площадки във варненския квартал „Левски” бяха спешно почистени от сметопочистващата фирма „Адиан”. За преливащите от боклуци кошчета и разхвърляните около тях фасове и пластмасови чашки алармира майка от квартала в писмо до варненски медии.

От специализираната фирма по чистотата, която отговаря за района, увериха, че ще коригират организацията си на работа така, че за всяка площадка да отговаря по един служител, съобщават днес от общината. Според информацията, по график детските площадки в район „Приморски” се чистят между 10 и 12 пъти в месеца.

Практика е при постъпването на сигнали за пропуски в почистването община Варна да реагира веднага, като възлага на съответната специализирана фирми да извърши необходимите дейности. Информация за лоша хигиена на детските площадки в квартал „Левски” в общината не е получавана.

Гражданите могат да подават сигнали както на еколозите в районните администрации, така и на телефона за екологичен контрол 052 820 152 в община Варна.
Проблемът със състоянието на детските площадки във Варна същата майка постави пак в открито писмо до медиите дни преди изборите за кмет на града. В отговор кметът Иван Портних посочи, че единственото решение на проблема е преразглеждане на договорите със сметопочистващите фирми и контрол, в това число и с активно съдействие на гражданите, както върху хачеството на почистването, така и върху нарушителите, замърсяващи детските площадки. В този дух - да искаме да е почистено, но и да пазим, са и повечето от коментарите под публикуваното в медиите писмо.
"За трайни резултати е необходима и по-голяма активност от страна на обществеността. Не желая да бъда разбиран погрешно. По никакъв начин не искам да абдикирам от проблема или да прехвърлям на друг отговорността. Просто апелирам и гражданите на Варна да обръщат внимание и своевременно да порицават нарушителите, а при по-сериозни нарушения да съобщават на съответните органи. Това, което не мога да разбера, е как се получава така, че никой никога не вижда кой съсед си изхвърля боклука от балкона, кой чупи дестки площадки и кой замърсява зелени площи. В държавите, които все сочим за пример, ако изхвърлите фас или боклук на улицата поне 5 човека ще ви направят забележка, трима ще се обадят на съответните органи, а двама ще застаната да свидетелстват и да ви посочат като извършител. Пак повтарям не искам да се оправдавам или да избягам от отговорност. Каквото зависи от кметската администрация ще бъде изпълнено на 100%. За да се получи желаният ефект, обаче, е нужна синергията от действията на общината и активността на гражданите. Само така може Варна да стане чист и зелен град", е написал Иван Портних в блога си през юли.