Идва Новото Съзнателно кино: Зрителите сами избират "щастливия" край

Варна Лайф

05-09-2013, 16:37

Снимка:

Помисли!

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пътуване с Мариета Печанска към „Островът”

8-18 септември » Премиерата на филма „Помисли!” е на 8 септември в интерактивна Кино Кабина на входа на Морската градина (видео)

„Помисли!” (Think Тwice) - първият филм от новото Съзнателно Кино – по определението на режисьора на лентата Мариета Печанска, ще направи своята премиера на 8 септември от 19:00 ч. Тази форма на създаване и гледане на филм е уникална по рода си. Тя ще се случи не в кино зала, а на входа на Морската градина в специално създадена за целта мобилна Кино Кабина. Зрителите ще се включат активно в сюжетната линия с решаващо натискане на бутон за избор на изход от дадена ситуация. За първи път в морската столица търсачите на арт усещания ще могат да се докоснат до тази нова форма на интерактивно кино, която ще има своята световна премиера във Варна.

Филмът е реализация на проекта "Съзнателно кино – надграждане на традиционните форми на интерактивно кино” с автор и ръководител младата режисьорка Мариета Печанска и продуцент и оператор Петър Бонин. "Това е първата стъпка на новото Съзнателно Кино - това е киното на бъдещето. Днес, когато всички искат да участват активно, хората са готови за нещо повече, консуматроското общество вече залязва." - споделя Печанска. Тя определя стилистиката на филма като “ретро-футуризъм” и е съчетала елементи от нямото кино, комиксите, класически кино подходи, ярки цветове и модерна визия. Художествен директор на филма е Станилава Янакиева.

Прожекциите в кабината ще бъдат напълно безплатни и в нея ще може да влезе всеки, който поиска. Филмът е с продължителност до 15 мин. и по време на прожекциите ще бъде спиран няколко пъти, за да постави зрителя пред изборите на главния герой. В главната роля влиза Марин Маринов. Ще видим още Деси Тенекеджиева, Борис Касиков, както и актьорите от Варненския театър Михаил Мутафов и Даниела Викторова. Вижте и трейлъра на филма: 

"Усещането да си първият, изправил се пред този иновативен проект, беше наистина вълнуващо – признава Марин Маринов. - Това е и моето първо кино участие. Режисьорът Мариета Печанска направи цялосното ми преживяване на снимачната площадка незабравимо. Професионализмът, с който тя подходи към мен и целия екип ме провокираха до такава степен , че дублите, които направехме, не бяха повече от три или четири и всичко това стана благодарение на точната енергия и подход към всеки един от екипа."

Мобилната кабина, в която ще са прожекциите на филма, ще бъде на разположение на публиката всеки ден от 8 до 18 септември на входа на Морската градина. След това Kино Kабината ще тръгне на път – първо ще бъде поставена във варненските квартали Младост и Аспарухово, а след това авторите на проекта са готови да обиколят с нея и други градове у нас и в чужбина.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Варна чрез програмата "Варна-територия на творчество" в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019.

Повече за филма „Помисли!” - във Фейсбук страницата на проекта или на официалния сайт