Зоопарковете и аквариумите се обединяват в асоциация

Животът

12-09-2013, 16:05

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Зоологическите градини в страната са обединени около целта за включване в Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите

Представители на 17 зоопарка от цялата страна и на варненските Аквариум и Делфинариум учредяват Асоциация на зоопарковете и аквариумите. На специалния форум във Варна бяха обсъдени целите, които си поставят. Учредителите посочиха, че асоциацията ще работи за унифициране на нормативната база, ще си сътрудничи с неправителствени организации и ще търси възможности за партньорство със зоопаркове от Европа. Ще се включи и в проекти за обогатяване на животинското разнообразие, ще провежда семинари и обучения.

„Асоциацията е един от начините ние да имаме достъп до световните структури като Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Състоянието на отделните зоологически градини в страната не е достатъчно добро, за да могат те да кандидатстват самостоятелно, затова смятаме, че асоциацията е правилният път към приобщаване към Европейското семейство на зоопарковете и аквариумите” - подчерта експертът от МОСВ Руслан Сербезов.
„Смятам, че действително дойде време да седнем заедно на един представителен форум и да обединим интересите си, като на първо място трябва да поставим обмяната на опит и утвърждаване на взаимотношенията с държавните органи и европейското законодателство”- сподели Христо Иванов, представител на единствения Делфинариум в страната. Христо Иванов посочи, че предстои разширяване на Делфинариума, за да стане по-голяма площта за живеене и раждане на делфините. Представителят на Варненския аквариум Радослава Бекова сподели, че техните надежди са свързани с установяването на тесни контакти със специалисти от българските зоопаркове, както и с възможността за връзка с европейски институции.
Официално Българската асоциация на зоопарковете и аквариумите беше учредена от представители на зоопарковете в София, Кнежа и Кюстендил, които влизат в управителния съвет. До края на октомври и останалите техни колеги ще се присъединят след оформяне на необходимата документация. За управител на новата организация беше избран д-р Иван Иванов, директор на Софийския зоопарк. Седалището на асоциацията ще бъде в София. „Изключително много са проблемите пред зоопарковете в страната, всеки има специфични нужди, но именно асоциацията ще е мястото, където да се поставят общите проблеми и да се търси тяхното решаване, за да се подобри качествено състоянието във всички зоологически градини в страната”, заключи д-р Иван Иванов.