100 години Черно море: Плуване, водната топка и модерния петобой

По случай вековния юбилея ще Ви запознаем накратко с историята и най-значимите спортни постижения на 16-те клуба, членуващи в сдружението в поредица от публикации

Спортното дружество Черно море чества 100-годишния си рожден ден тази година. Голямото тържество по повод юбилей ще се състои на 20 септември в Двореца на културата и спорта. Ден по-рано в Летния театър в морската столица ще има безплатен концерт посветен на 100 г. Черно море за всички варненци. Изготвят се специални юбилейни плакети, има и много други изненади. По случай вековния юбилея Varnautre.bg ще Ви запознае накратко с историята и най-значимите спортни постижения на 16-те клуба, членуващи в сдружението в поредица от публикации. Ръководството на сдружението почти всеки ден ще среща ръководители на клубове от ССК Черно море със спортните журналисти на Варна.

 

ПЛУВАНЕ

 

Говорим за плуването в рамките на Черно море, но не можем да не кажем, че това е един от най-древните спортове. Древногръцка мъдрост е "той е неграмотен защото не може да чете и да плува". Корените на плуването в древността обяснява и факта, защо този спорт е един от първите членове на основаното през 1913 година сдружение, преминало през различни имена и сега „Черно море” – Варна.

Началото е поставено в СК Владислав през 1932 година, от з.т. Алекси Алексиев – Папата. Това начало се приема условно, защото много по-рано е имало различни плувни мероприятия, между които и плуването от Галата до Варна през 1914 година.

През 1946 година на първия държавен шампионат по плуване отлично се представят Н. Карабаджаков, Й. Вълканов, В. Дюлгеров, Е. Цеков и др.

През 1955 г. в Черно море се завръща Папата. Той е създал най-много шампиони, най-много майстори на спорта, най-много в десетката на плуването в България, където №1 е Юлиян Русев и М. Николова, Тони Стателов и Красимир Петков, участници в Олимпиади.

Не може да се пропусне и фактът, че плуването получава мощна подкрепа от ВМС. Като основна дисциплина в подготовката на военните моряци е плуването. Затова естествено адм. Иван Добрев е избран и е първият председател на републиканския комитет по маратонско плуване, а първият майстор на спорта в България е адм. Петър Странчевски.

В рамките на ВМС, Флотско физкултурно дружество, Флотско студентско физкултурно дружество Черно море следват години на бурно развитие на този спорт. Още един треньорски гений – д-р Л. Лазаров се изявява блестящо. Подготвени са дълъг списък от много изявени плувци. Към треньорските колоси се добавят имената на Милко Рачев, Иван Попов, Данко Добрев, Борислав Георгиев, Катя Нестерова, Ваня Колева, Добринка Симеонова, Васил Колесниченко и новите ни попълнения Калоян Георгиев и Никола Петров.

В различните периоди плувният клуб е сред участниците в олимпиади както следва: Юлиян Русев – Мексико и плувец №1 на 50-те години на миналия век; Тони Стателов и Красимир Петков – Монреал; Ани Монева, Добринка Минчева, Румяна Добрева – Москва; Симеон Македонски – Сидни.

Впечатляващи са постиженията, вписани в книгата на Гинес на Добри Динев – с пет световни рекорда и на Васил Колесниченко – два световни рекорда.

Към традициите в този спорт основно място заема маратона "Галата – Варна". Неговата популярност е извън границите на България и най-очакваното плувно състезание не само от варненци, но от всички плувци в България.

Това се потвърди на последното му 73-то издание, с участието на рекордните 278 участници.

На 8 август от 9.00 часа на Морска Гара - Варна се дава старт на кръг от Световната купа по плувен маратон на олимпийската 10-километрова дистанция "Варна 2009". За първи път страната ни става домакин на форум от подобен мащаб. Перфектната организация на ежегодния маратон Галата – Варна, дело на всеотдайния деятел и ръководител на плувния ни спорт Надежда Парушева, обновената и модернизирана плувна база, градът като най-сериозната родна туристическа дестинация през лятото, бе основна причина FINA да предостави датата 8 август 2009г на Варна, а не на бъдещия домакин на Олимпийските игри, Лондон, като не забравяме заслугата за домакинството и на осем кратния световен шампион Петър Стойчев.

Независимо от обективните трудности около липсата на материална база повече от 10 години, сегашния ПСК Черно море успя не само да продължи, но и да увеличи успехите си в близките няколко години.

В съвременната си история клубът ежегодно стои на челно място сред вече 13-те варненски клуба по плуване, а в национален мащаб от 57 клуба в България, участвайки с пълни отбори във всички възрастови групи с картотекирани над 150 състезатели от 7-мо през 2011г., през 2012 г. е на 4-то място, само на 14.5 т. от третия и на 20 т. от втория в класирането, при общ сбор 7 119,5 т.

Най-добрите състезатели на клуба са спечелили само през 2013 г. общо 85 медала, като 24 са златни, 32-бронзови и 29 сребърни.

Най-младата надежда на клуба Дениел Нанков е с 17 медала при децата, Богослава Дянкова с 15 медала при старша възраст и жени, Дилян Желязков с 11 при юноши старша възраст, Стилина Иванова при децата и Бояна Кирчева при девойки старша възраст с 10 медала.

Амбициите на всички в клуба са да работят активно за откриване на новите плувни таланти на Варна, за тяхното спортно развитие и за спечелване на европейска и световна слава за Варна.

 

СИНХРОННО ПЛУВАНЕ

 

През 1983 година един нов спорт става член на семейството на плувните спортове – синхронното плуване. След София този спорт е приет скептично във Варна и в Черно море.

Тогавашният председател на секция плуване Васил Дачев и методистът Иван Попов се преборват с това недоверие. За първа треньорка е назначена Мария Цанкова, която сформира и тренира първия отбор от осем плувкини. След кратко време клуба става член на СК Младост. Председателката Кина Цанева и треньорките Снежана Пенева и Галина Статева продължават развитието на този спорт. Възпитаничките им са гръбнакът на националните отбори.

Дълъг е списъкът на най-изявените синхронистки – Галина Ангелова, Калина Горбанова, Бистра Щерева, Ина Златева и след тях още няколко поколения.

Своеобразен връх в треньорската професия достига Снежана Пенева. В шест поредни години от 1999 до 2005 година нейните възпитанички с емблемата на КПС Черно море са републикански шампионки и носители на купата.

Освен в дисциплината синхронно плуване в клуба се работи успешно и в обучението на млади плувци. На републикански първенства състезателите на КПС Черно море стоят доста по-напред в класирането от много от варненските плувни клубове.

 

ВОДНА ТОПКА

 

Съвременната водна топка датира в Черно море от 1945 година под ръководството на Йордан Вълканов, Неделчо Карабаджаков, Ецко Цеков, Величко Дюлгеров. Водната топка се развива в Академик – Варна до 1969 година. След създаването на ФСФД Черно море окончателно приема това име.

С построяването на басейн Приморски през 1974 година и други организации развиват този спорт, но Черно море е най-добрият. Под ръководството на треньорите Ецко Цеков и Кирил Проданов състезатели на клуба не само мерят сили, но и побеждават големите софийски отбори .

Не само силен отбор, но и люпилня на ватерполисти става този център. Много от черноморци са в ядрата на софийските клубове. С много продуктивна работа се утвърдиха треньорите Милко Рачев, Иван Попов, Неделчо Гергинов и Милуш Адамов.

Гръбнак на националният ни отбор бяха Неделчо Гергинов, Бисер Георгиев, Михаил Костадинов, Константин Дараданов, Явор Несторов и други.

Безспорен е приносът в развитието на водната топка не само като състезатели и треньори, а и като общественици на Вили Янев, Александър Моканов и Неделчо Гергинов – в момента почетен председател на клуба.

 

МОДЕРЕН ПЕТОБОЙ

 

Модерният петобой навлиза сравнително късно в 100-годишната история на Черно море през 1969 година, но затова пък има съществен принос за утвърждаване името на дружеството в страната и на международната спортна сцена.

Тежката задача за основаване и развитие на този спорт се пада на назначения тогава млад треньор Георги Михайлов, който и до днес е главна движеща сила. Поради естеството на спорта пет дисциплини с него работят и други специалисти – Ради Златев, Ангел Бойканов, Ири Златанов, Стоян Златев и други.

В олимпийските игри в Монреал участие взема Стоян Златев (21-ви), а Симеон Монев и Христо Христов са участници на олимпиадата в Москва.

Освен това на редица международни турнири, европейски и световни първенства школата на модерния петобой има забележително присъствие в лицето на състезателите: Драгомир и Емил Трухчеви, Жерар Левонян, Николай Каменов, Лазар Дуков, Митко Донов и Николай Аргиров.

Признание за успехите на клуба е домакинството на престижен международен турнир за наградите на БОК, квалификация за олимпийски игри.

В редица републикански първенства клубът взема участие по фехтовка, плуване, лека атлетика, стрелба, където също има добри успехи.