100 години Черно море: Лека атлетика, тенис и гимнастика

По случай вековния юбилея ще Ви запознаем накратко с историята и най-значимите спортни постижения на 16-те клуба, членуващи в сдружението в поредица от публикации

Спортното дружество Черно море чества 100-годишния си рожден ден тази година. Голямото тържество по повод юбилей ще се състои на 20 септември в Двореца на културата и спорта. Ден по-рано в Летния театър в морската столица ще има безплатен концерт посветен на 100 г. Черно море за всички варненци. Изготвят се специални юбилейни плакети, има и много други изненади. По случай вековния юбилея Varnautre.bg ще Ви запознае накратко с историята и най-значимите спортни постижения на 16-те клуба, членуващи в сдружението в поредица от публикации. Ръководството на сдружението почти всеки ден ще среща ръководители на клубове от ССК Черно море със спортните журналисти на Варна.

Лека атлетика

Като начало за развитието на този спорт се сочи 1923 г. със сформирането на студенски и ученически отбори. През 1928 г. е проведено първото областно първенство по лека атлетика. В началото се е започнало с кросови бягания и щафетни обиколки, някои бегови дисциплини и хвърляния.

Състезателите на “Тича” печелят купи и медали от различни състезания, заслуга за което имат – Ховсеп Еремян, Христо Момчилов, Любен Попов, Благой Давидов, Иван Узунов, Серафим Борисов, Тодор Кънчев, Веско Жеков, Христо Генов и др.

Ховсеп Еремян е обявен за най-добрия атлет на Северна България в дисциплините висок и дълъг скок. Между 1929 и 1931 г. е единственият представител от провинцията в националния отбор на страната и е участник на Балканските игри до 1934 г. Оник Чилян е първият държавен първенец от Варна в дисциплината 110 м с препятствия.
Появата на първите атлетки датира от 1930 г.

Отличават се резултатите на Олга Михайлова, Димка Христова и Милка Темелкова. След 1945 г. започва масовото практикуване на този спорт. Сформират се отбори от работници, служители, учащи и военнослужащи. Участва се по-масово с отбори в пролетните и есенните кросове и щафети из града.

След назначението на първите щатни треньори леката атлетика започва своето възходящо развитие. Няма как да се забравят специалистите Атанас Греков, Кирил Златарски, хонорованите специалисти Иванка и Димитър Буюклиеви, Сия Петрова, Кирил Николов, при които израстват десетки талантливи състезатели. Веселин Цветков, Иван Ралчев, Тодор Шехтанов, Йордан Събев, Славчо Димитров, Йордан Тодоров, Момчил и Петранка Проданови, Атанаска Байчева, Славей Флоров, които в различните възрасти стават републикански шампиони.

Най-ярките представители по това време са Георги Тихов, който е сред най-силните в Европа на 3000 м с препятствия, и Александър Янев, трети в щафетата 4 х 400 м на европейското през 1971 г.

По-нататък през годините са назначени към Спортното училище треньорите Пенчо Пенев, Веселин Тончев, Петър Симеонов, Стоян Джинов, Димитър Буюклиев, Васил Сотиров, Огнян Илиев, Пейчо Жеков и др. Спечелени са много медали от републикански и балкански първенства от различни турнири. Между най-изявените са Иво Янчев, Николай Николов, Галин Ников, Венцислав Радев, Велислав Прохаска, Бинко Колев, Станимир Ненов и др.

При настъпилите демократични промени през 1991 г. се учреди и Спортен клуб “Черно море – Атлетик” с първи председател Кирил Йорданов, започнахме да пишем най-новата история на “царицата”. Треньорите Иванка и Георги Тихови, Огнян Илиев, Валя Дичева и Иван Иванов, за няколко години Цонка Господинова, Руслан Грозданов и Енчо Янев подготвиха и продължават да подготвят състезатели.

Сега клубът основно се занимава с юноши и девойки.

С професионалната работа на всички треньори и с помоща на зам.- председателя Бончо Бонев резултатите не закъсняха. На европейско за девойки през 1995 г. Пламена Жекова се класира на 2-ро място в дисцпиланата 800 м. Тя е многократна републиканска шампионка и балканска шампионка. Добри са резултатите на Кирил Вълчанов, Николай Ников, Николай Радославов, Вера Палатова, Велислава Йорданова, Симеон Попхлебаров, Иван Иванов, Петко Райков, Златан Петров, Теодора Коларова, Красимира Кръстева, Лора Колева, Петър Иванов, Мария Кирова.
Две състезателки с емблемата на “Черно море – Атлетик” се открояват със своите резулати. Това са Даниела Йорданова – 3-та на Олимпийските игри в Атина на 1500 м, 3-та на европейското и златна за Европейската купа.

Ваня Стамболова – вицешампион на европейско в зала, участничка на Олимпийските игри в Лондон.

Тенис

Всичко започва през 60-те години, като първи е Асен Косев. Следват Йордан Димитров, Митко Йовев, Краси Станев и др. През 1986 г. Огнян Илиев поема треньорската палка, като преди това (1973 - 1986 г.) е състезател на клуба. Милен и Сашо Ралчеви, Любо Чобанов и други тенисисти са основните движещи сили по това време сред състезателите. През 90-те години те са емблемата на варненския тенис. Павлина Стоянова – Нола (неин треньор е Красимир Станев) влиза в Топ 100 на света, после заминава за Нова Зеландия и завинаги оставя следа. Треньор е и Христо Трифонов, а сред състезателите тогава за отбелязване са имената на Филипа Габровска, Виргиния Трифонова, Стефан Митев, Ивайло Трифонова, Кристиан Илиев, Георги Скопчанов и др. Преминалият в “Левски” Тихомир Грозданов, който 12 г. играе за родния си клуб и носи доста отличия. “Елит” има 5 шампионски отборни титли при жените, едно 2-ро и едно 3-то място. При мъжете 5 поредни години тимът е №1 в България. Това е своеобразен рекорд. През 2007 г. е създаден мъжки отбор, който става непобедим. Привлечен е Григор Димитров, който и сега остава в “Черно море”. Клубът има стотици държавни шампионски титли. Само Филипа Габровска има 36 златни медали в различни възрасти.

Най-значимите успехи са в Европа. Идва 3-то място през 2004 г. в турнира за Купата на шампионките на Стария континент, а на следващата година и титла! Това е много престижен турнир, в състава са Цветана Пиронкова, Филипа Филипова, Сесил Каратанчева и Виргиния Трифонова.

По случай юбилея БФ по тенис ще награди състезатели и треньори на “Черно море – Елит”. От Европейската федерация лично президентът й Жак Дюпре ще връчи поздравителен адрес към Огнян Илиев и клуба. Специални благодарности получи спонсорът Чавдар Ангелов.

Спортна гимнастика

Варненската спортна гимнастика води началото си от 1898 г. Този спорт тръгва у нас през 1883 г. Преминава през 3 етапа на развитие във Варна. През 1989 г. се прави регистрацията на “Черноморски юнак”. Тогава се провеждат първите събори (събрание и състезание). Първият държавен шампион е Димка Христова - 1924 г. През 1938 г. Кунка Чехларова става 4-та на европейското в Прага. От 1945 до 1947 г. Димитричка Илиева печели титли в многобоя. Появява се и първата зала в България – емблематичният варненски Юнашки салон.
Втората част на развитие включва времето след 9 септември 1944 г., когато “юнаците” са натирени в концлагери, а базата е конфискувана. Започва се от нула, но бързо тръгва стройна организация в основана на която са Радил Рашков, Лиляна Пиринска, Стефан Стаматов, Пахарски, Любо Михайлов и др. Те прилагат нова система на работа - изпреварваща методика. Първата балканска шампионка е Ваня Маринова -1969 г. в многобоя. През 70-те години в града вече има две модерни зали. Първият златен медал въобще в гимнастиката в България се печели от варненец - Андрей Керанов, на мондиала във Варна през 1970 г. той става първи на земя. Данчо Йорданов, Диан Колев - бронз от Игрите в Сеул през 1988 г., Тасков - носител на Световна купа на кон с гривни и бронзов медалист от европейско за младежи, са сред големите имена по това време в този спорт. През 2001 г. се създава клубът “Черноморски юнак”. Най-силният турнир в света (“Златни пясъци”) е във Варна от 1971 до 1988 г. След 2001 г. той се възстановява, но за кратко.

Сергей Стоянов и Евгения Кузнецова (натурализирана рускиня) печелят този турнир тогава. Кузнецова става 2-ра и 3-та на европейдското. Андрей Керанов е 4-ти в шампионата на Стария континент. Диан Колев е 4-ти на олимпиада, а Иван Иванов става еврошампион на земя, 4-ти е на олимпиада. Той печели и приза за най-добър състезател в света на земя.

През 1998 г. във Варна е привлечен Йордан Йовчев. Той е обявен за почетен гражданин на морската столица, както и за гимнастик №1 в света и спортист на Балканите. Печели общо 7 златни, 18 сребърни и 13 бронзови медала за варненската гимнастика от всички състезания. Повече от 100 състезатели от Варна са в националните отбори.

Само за 2013 г. клубът печели 75 медала от ДП и 76 медала за купата на страната. Десетки хиляди са медалите, спечелени за Варна в този спорт. Над 60 варненски треньори работят в САЩ, а в Европа те са доста повече. Повечете от тези резултати нямаше да са факт без финансовия благодетел Павлин Николов.