Плевнелиев и Орешарски със съвместна странна позиция по Сирия

Новините

18-09-2013, 11:22

Снимка:

© архив БГНЕС

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Двамата хем са за политическо решаване на сирийската криза, хем подкрепят декларацията на Г 11 от Санкт Петербург.

Президентът Плевнелиев и премиерът Орешарски излязоха с обща декларация, изразяваща българската позиция по сирийския въпрос.

Текстът, разпространен едновременно и от двете пресслужби на институциите, обаче подкрепя две противоположни тези и при внимателен прочит обърква.

Държавният глава и министър-председателят хем са за политическо решаване на сирийската криза, хем подкрепят декларацията на Г 11 от Санкт Петербург.

Объркването идва оттук, тъй като в тази декларация по-голямата част от членовете на Г20 (Австралия, Канада, Франция, Италия, Япония, Южна Корея, Саудитска Арабия, Испания, Турция, Великобритания и САЩ) заявяват, че подкрепят действията на Вашингтон, както и че режимът на Башар Асад е виновен за химическите атаки и че Съветът за сигурност на ООН е парализиран.
"Светът не може да чака неуспехите по прекратяване на безкрайните процеси, които могат да доведат само до растящо страдание в Сирия и международна нестабилност", заявяват още 11-те.

Въпросната декларация бе изготвена в момент, в който САЩ бяха твърдо за военна намеса в Сирия.

В позицията на премиера и президента се казва, че политическо решение може да сложи край на кризата в Сирия.

Като потвърждава заявената от ЕС на 7 септември т.г. във Вилнюс обща позиция на страните-членки, България се присъединява и към Съвместната декларация на Г-11 от Санкт Петербург, пояснява се още.

В позицията се подчертава, че ООН може и следва да поеме водещата роля и да изпълни своята отговорност за намирането на политически изход от кризата. Дипломатическите усилия следва да бъдат насочени към реализирането на инициативата за втора мирна конференция в Женева. Едно мирно решение на конфликта ще предотврати нови жертви и ще предостави възможност бежанците да се завърнат по родните си места, смятат от правителството и Президентството.

България категорично осъжда извършената на 21 август т.г. атака с химически оръжия в предградията на Дамаск. Тази атака е нарушение на международното право и престъпление срещу човечеството, подчертава се още.

Според тях категоричен отговор от страна на международната общност ще потвърди неприемливостта на подобни действия и ще съдейства за предотвратяване на евентуално следващо използване на химически оръжия, както и на тяхното разпространение.

Следим с внимание предприетите в рамките на ООН действия, включително представянето на доклада на екипа на ООН/ОЗХО за атаката на 21 август. Недвусмисленото тълкуване на този доклад ще съдейства за ефективни действия от страна на международната общност и за предприемането на по-нататъшни мерки, допълва се още в позицията.

България се присъединяване към предприетите усилия, насочени към фокусирането на вниманието на международната общност върху въпроса за неупотребата на химически оръжия, както и заявената решимост да бъде предотвратено използването на такива оръжия в бъдеще. Възприемаме тези усилия като доказателство за наличието на воля за възобновяването на мирния процес.

Страната ни оценява положително поставянето под международен контрол на химическите оръжия на Сирия. Инициативата трябва да осигури прозрачност и контрол от страна на международната общност и да даде необходимите гаранции за неизползване в бъдеще на химически оръжия в тази страна. Тя следва да постигне реален резултат, а не да бъде използвана за печелене на време от страните в конфликта, пояснява се още.

В този контекст оценяваме високо постигнатите в Женева договорености между държавния секретар Кери и външния министър Лавров по отношение на количествата на притежаваните от сирийското правителство химически оръжия и сроковете за тяхното унищожаване. Тези договорености следва да бъдат бързо изпълнени, както и така приетата обща рамка за решаването на проблема бъде конкретизирана и подкрепена от ООН, обвързваща страните по конфликта и предвиждаща санкции в случай на нейното неизпълнение. Като страна по Конвенцията за забрана на химическото оръжие, България е готова да даде своя принос в практическото им прилагане./News.bg/