Местят опасния трихлоретан в нова цистерна, собственикът на "Полимери" се крие

Крими

23-09-2013, 13:34

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Авария в Полимери, изтекоха 2000 кубика трихлоретан

В "Полимери" няма системна охрана. 2500 кубика трихлоретан се съхраняват в цистерна от много години

Община Девня да се заеме с преместването на опасния трихлоретан в по-надеждна цистерна в "Полимери" в Девня, но за сметка на собственика Николай Банев. Това е разпоредил областният управител Иван Великов. Той обясни, че има намерение да сезира прокуратурата заради умишленото бездействие на ръководството на предприятието, цитиран от Дарик Варна.
„В предприятието има резервоар с луга, която спокойно може да бъде преместена в друг съд, а той да се ремонтира. В него може да се прехвърли трихлоретанът и там да се съхранява безопасно“, посочи Великов.
По негови думи, ако цистерната, в която се намира в момента опасното вещество, се пробие и то се запали, има опасност да се натрови населението на цялата област.
„В „Полимери“ няма системна охрана. 2500 кубика трихлоретан се съхраняват в цистерна от много години. Веществото трябва да се унищожи, но инсталацията, която върши тази работа, е нарязана за скрап. Това вероятно е стратегически планирано. Процедурите по унищожаването ще отнемат поне 4 – 5 години и около 4 млн. евро. Всичко това трябва да е за сметка на собственика, но за момента нищо не е предприето, а той не може да бъде открит“, разкри областният управител.
Преместването на трихлоретана на по-безопасно място ще струва около 50 – 60 хил. лв. За да стане това за сметка на Николай Банев, ще се прибегне до запориране на имущество и намеса на съдия изпълнител. Всичко това може да се случи за месец – два, увери Великов.
Цистерна с трихлоретан протече на 28 юни тази година в химическия завод „Полимери" в Девня. Изтекоха около 200 литра от отровното вещество. Пробойната в цистерната с обем 5 000 куб. метра е възникнала без външна намеса, а резервоарът е бил доста стар. Тогава ситуацията беше овладяна и не се стигна до екокатастрофа. През май миналата година пробойна в резервоар за съхранение на химически вещества хвърли в паника града и околните села. Аварията бе своевременно отстранена без сериозни последици за местното население.