Музиката помага за здраво сърце

Животът

01-10-2013, 06:17

Снимка:

Sxc.hu

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Слушайте любимата музика по 30 минути на ден

Чували сте за различни видове нетрадиционни, екзотични терапии. Всички те действат на ума и тялото, пише Az-jenata.bg. Помагат да се възстановите от напрежението и стреса, след заболявания или просто когато искате да презаредите. Терапията с музика е една от тях. Любопитното е, че според скорошни проучвания тя може да действа укрепващо на сърцето.

Изследвания са били направени на пациенти, които страдат от сърдечносъдови заболявания.Пациентите, които са били 74 на брой са разделени в три групи. Първата група е имала физически активности в продължение на 3 седмици, втората също е имала физически активности и музикална терапия, а третата група е имала само музикална терапия, по половин час на ден.

Резултатите показват, че групата, която е имала аеробни движения е подобрила състоянието си с 29 на 100, а тези с музикалната терапия 19 на сто. Според кардиолози всички пациенти могат да подобрят състоянието на сърцето си слушайки любимата си музика по половин час на ден.

Разбира се не бива да забравяте и за физическата активност, която подобрява ендотелната функция и е в основата на многостранна програма на сърдечносъдовата рехабилитация. Все още твърде малко се знае за музиката и нейното влияние върху сърцето. Едно е сигурно – тя подобрява както здравето на сърцето, така и общото здраве. Затова, грабвайте слушалките и се отдайте няколко минути на любимите мелодии.