Кметът Портних договори с премиера ремонта на Двореца

Юнашкият салон става собственост на Община Варна

5 милиона лева за ремонта на Двореца на културата и спорта ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Това стана ясно от вчерашния разговор между кметa на Варна Иван Портних с министър-председателя Пламен Орешарски. Спешното финансиране е нужно, за да стане България домакин на Европейското първенство по волейбол за мъже през 2015 г.

За ремонта на залата във Варна, където ще са мачовете от предварителната фаза, са необходими между 5 и 6 млн. лева. До края на 2014 г. зала "Конгресна" трябва да разполага с 6000 седящи места и игрището да е с размери, отговарящи на изискванията на Европейската федерация по волейбол.

За целта сцената за културни събития ще бъде монтирана в пода и ще се издига при нужда. Ще бъде подменена морално остарялата климатизация на залата и ще бъде ремонтиран течащият покрив.

Община Варна е собственик на Двореца на културата и спорта, но не е в състояние да финансира подобен мащабен ремонт. Общинското дружество ДКС ЕАД пък от години работи на загуба и не само че не може да отдели пари за реконструкцията, но и дължи сериозни суми на бюджета. Така държавният бюджет е единствената възможност за ремонт на Двореца на културата и спорта във Варна след приемането на последните промени в Закона за физическото възпитание и спорта, с които беше забранено публично-частното партньорство за спортните обекти от национално значение. 

Спортните бази от така нареченото Приложение 1 "не могат да се предоставят на концесия за строителство и/или концесия за услуга при условията и по реда на Закона за концесиите".

В списъка на спортните обекти и съоръжения с национално значение влизат 17 бази, повечето от които в столицата. Под номер 12 още от 2008-а година там е варненската Спортна зала, както и Национална спортна база "Спортпалас" край Златни пясъци.

С този статут се гарантира запазване тяхната цялост, възможността за ползването им от студенти за обучение по различни видове спорт и за практикуване на спорт от граждани в свободното им време, мотивира решението си законодателят.

С промените в Закона за физическото възпитание и спорта Дворецът и останалите национални спортни обекти стават обект на „особени грижи“ от министъра на спорта, обясняват вносителите на поправката.

„По време на разговора с премиера в понеделник стана ясно още, че той подкрепя идеята Юнашкият салон да бъде прехвърлен на общината, а ние да се ангажираме с ремонта на сградата“, каза Иван Портних. Юнашкият салон е най-старата спортна зала на Варна, построена през 1909 г. с пари на общината, а съдебната сага между местната власт и държавата за собствеността на сградата върви от години. През 1995 г. тя бе актувана като общинска собственост. Три години по-късно обаче мина в ръцете на държавата и бе включена в активите на “Национална спортна база”. Община Варна заведе дело, за да си върне Юнашкия салон, което бе спечелено на първа инстанция. Върховният касационен съд обаче го отмени.