Собствениците от "Салтанат" защитават тайно колите в Морската

Мисия Варна

01-10-2013, 17:45

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Отмениха актовете за акцията "Бъди отговорен - не карай кола в парка"

Собствениците на имоти в Морската градина разговаряха днес при закрити врати с кмета Иван Портних. Тема на срещата бе проектът на заповедта му, забраняваща движението на коли в парка. Още вчера 30-ина от обитателите на "Салтанат" протестираха под прозорците на градоначалника, който обаче беше в София на среща с премиера Пламен Орешарски. Така се стигна до днешния разговор, на който недоволните от новия ред в парка не допуснаха журналисти и екоактивисти.

Едва след срещата Иван Портних покани и чакащите да участват в дискусията членове ня няколко граждански сдружения-противници на движението на коли в парка. Тук бяха както активисти, редовно участващи в акциите в защита на Морската, така и други, които се опитваха да отклонят разговора към други теми. Основното питане на гражданите беше за сроковете, в които ще влезе в сила кметската забрана на автомобили в парка.

“Процедурата предвижда срок за внасяне на възражения по проекта за заповед. Той изтече вчера. Постъпили са 24 възражения от собственици и 1 предложение от “Варна диша”, съобщи Иван Портних. Следва всички те да бъдят разгледани от комисия. В 7-дневен срок ще е готов анализът на общинските юристи по тях. След като той бъде предоставен на кмета, ще бъде насрочено обществено обсъждане, за да могат гражданите на Варна да се запознаят с всички страни проблема, как е възникнал и какви законови мерки могат да бъдат предприети срещу виновните за него.

Окончателното решение, ще зависи от законосъобразността и обществената полза, категоричен беше Портних.
Актовете, съставени на Славена Панайтова от "Варна диша" и Ивайло Василев от Обединени варненци за Варна преди 10 дни, са отмнени, съобщи зам.-кметът Тодор Иванов. Двамата активисти бяха санкционирани от полицията след акция под бариерата на Делфинариума на 21 септември. Тогава група граждани издигнаха транспарант с текст: "Бъди отговорен - не карай кола в парка". Според Тодор Иванов няма основания за съставените актове. Протестиращите не са пречели на преминаващите пешеходци и коли, нито пък са закачали плаката си по сгради и дървета, за да имат нужда от разрешително за акцията си.